Близо 200 младежи не само от Благоевград и региона, но и от страната участваха в Проект „Лятна младежка академия за здравословно хранене”

Сдружение „Тенис клуб „Симитли 2017” прилючи проект „Лятна младежка академия за здравословно хранене”, финансиран от Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10А от Закона за хазарта за 2020 година на Министерството на младежта и спорта, Договор №25-00-40/25.06.2020 г. За резултатите и постигнатите цели разговаряме с ръководителя на проекта Иван Иванов.

– След като отчетохте резултатите от проекта, как смятате, успяхте ли да постигнете поставените цели?

– Чрез реализирането на дейностите в проекта успяхме да постигнем своята основна цел – повишаване на интереса и мотивацията на младите хора към здравословното хранене и спортна активност, чрез което да поддържат здравословен начин на живот. Успяхме да повишим на интереса и мотивацията на младите хора към здравословното хранене, чрез което да подържат здравословен начин на живот, да подобрят качеството на живот и средата, в която живеят и общуват младите хора; да повишат своята информираност чрез провеждане на редица инициативи.

Успяхме да дадем информация по темата, да помогнем за формирането на умения за справяне с житейските проблеми и до промяна на поведението за здравословен начин на живот на младите хора. Показахме, че спортът и спортната активност в ежедневието са важни, като помогнахме за създаване на отговорно отношение на младите хора към собственото им здраве, физическата им активност и култура.

– Колко младежи се включиха в различните инициативи, които реализирахте?

– Близо 200 младежи не само от Благоевград и региона, но и от страната участваха в дейностите по проекта. В проведените обучения участваха 40 младежи в две възрастови групи 20-24 и 25-29 г. В демонстрацията по здравословно хранене и Фестивала на традиционните игри повече от 80 млади хора се включиха активно и с интерес в различните занимания. Изготвените от екипа флаери с информация за здравословното хранене и наръчника с различни игри, упражнения и съвети как да се храним здравословно достигнаха до над 1800 младежи от Благоевградска област и страната.

Със своята Национална програма Министерство на младежта и спорта успява да подпомогне младежите в техните усилия да водят активен и здравословен начин на живот. Голям отзвук получи проведената в Банско демонстрация на тема „Лятна младежка академия за здравословно хранене“, на която популяризирахме възможностите за здравословно хранене и здравословния начин на живот, като превенция на зависимостта от вредни храни сред младите. Освен тях интерес проявиха и техни родители и по-възрастни близки. За нас това е важно тъй като смятаме, че семейства като цяло трябва да са информирани за проблемите с храненето. Тъй като храненето на младежите се осъществява предимно в домашна среда или следва да се осъществява там, чрез пресно приготвена домашна храна. Доволни сме, че след инициативата хора, които участваха в демонстрацията, получиха и от нашите информационни материали, впоследствие ни благодариха за полезната информация, която са получили.

– Кажете ни малко повече какви младежи участваха?

– Целевата група, към която бяха насочени дейностите по проекта, са младежи на възраст от 15 до 29 години, живеещи на територията на цялата страна.

Опитахме се да балансираме участниците по пол, без да се правят дискриминационно и етническо разграничаване.

За достигане на целевата група организацията разработи, съвместно със съответните професионалисти, анкета, която желаещите да се включат в проектното предложение попълниха и на база на техните отговори бяха подбрани основните участници. Обхванхме и младите хора в неравностойно положение.

– Какво бе най-важно за вас?

– Проектът е комплекс от дейности и инициативи, обвързани с актуални нужди на младежката общност на територията на Благоевградска област, като целта е чрез приложените методи да се постигне дълготраен ефект за младите хора.

Проектното предложение е изцяло в синхрон с Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2020 г. и нейните цели и е насочено изцяло в полза на младите хора. То допринесе за реализиране на дейности за активно включване на младежите за повишаване на техния интерес и мотивацията им за здравословно хранене, което ще доведе до по-добро личностно развитие и придобиване на допълнителни компетенции чрез неформално образование.