Близо 20 компании се отказват от участието си в “Северен поток 2“

Редица компании, поели ангажименти да инвестират в газопровода “Северен поток 2“, временно са се оттеглили от проекта, съобщи Ройтерс. Става въпрос за няколко енергийни гиганта, както и някои от най-големите застрахователни компании.

Новината идва, след като преди дни САЩ обявиха, че налагат нови санкции, свързани с проекта. Вашингтон оправда решението си с това, че заради газопровода ще нарасне зависимостта на Европа от руския газ и че трасето заобикаля Украйна като транзитна страна в доставките.

По информация на Държавния департамент общо 22 компании вече са се оттеглили от проекта. По данни на Ройтерс нови 18 компании се отказват от участие именно заради заплахата от санкции.

В списъка попадат застрахователните AXA Group, Munich Re, Zurich Insurance, Beazley Furlonge, както големите енергийни компании Baker Hughes и Wintershall Dea.

Още 4 от най-големите енергийни компании OMV, Shell, Engie и Unipe са ограничили отпускането на кредити за тръбопоровода.

Голям проблем пред проекта представлява и поредното обтягане на отношенията между Москва, която стои зад основния изпълнител и доставчик “Газпром“, и Запада. До него се стигна заради ареста и присъдата на руския опозиционер Алексей Навални.

“Познавам Русия и обичам Русия. Затова съм обезпокоен, като гледам политическата ситуация там и продължаващото влошаване на отношенията със Запада“, е заявил един от ръководителите на Wintershall Dea по време на фирмено събрание.

Според Държавния департамент на САЩ газопроводът, преминаващ по дъното на Балтийско море, е заплаха за трансатлантическата сигурност. Подобна теза изказа и новият президент на САЩ Джо Байдън. Срещу проекта заставаше и предходната администрация на Доналд Тръмп.

В понеделник Полша и Украйна призоваха Байдън да попречи на завършването на газопровода.

В началото на февруари Германия призова изграждането на “Северен поток 2“ да не бъде обвързвано с ареста и присъдата на Навални.

За да бъде завършен газопроводът, по дъното на Балтийско море трябва да бъде положена 150-километрова тръба, която ще премине през водите на Дания и Германия.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)