Близо 12 часа полицаите убеждавали убиеца от Лесново да се предаде

Не е употребена физическа сила при ареста на 60-годишния мъж

[ad id=“225664″]

Близо 12 часа полицаи и барети изчаквали, за да накарат заподозрения в убийството в село Лесново , община Елин Пелин, да се предаде. Това стана ясно по време на извънредния брифинг на МВР и прокуратурата във връзка с жестокото престъпление, при бе застрелян 24-годишен младеж, а заловеният за убийството е 60-годишен мъж, предаде Канал 3.

„Извършителят на убийството в село Лесново е локализиран почти мигновено. Укриваше се в дома си. В момента на задържането оръжието е било в извършителя. С цел минимален риск, лицето беше задържано и неутрализирано без физическа сила“, обяви зам.-директорът на ОДМВР-София комисар Юри Николов.

Той уточни, че извършителят е задържан към 6:20-6:30 часа тази сутрин. Сигналът за самото убийство, което стана в центъра на селото е подаден около 19:20 часа снощи.

[ad id=“263680″]

„Извършителят не е криминално проявен. Не са постъпвали сигнали срещу него“, посочи комисарят и поясни, че лицето няма издадено разрешително за притежание на оръжие.

„Евакуирахме хората в къщите в района с цел тяхната безопасност“, каза още комисар Николов.

„Образувано е досъдебно производство за убийство. След запознаване с материалите по делото допълнително квалификацията ще бъде прецизирана и е възможно да бъде повдигнато обвинение за квалифициран случай на убийство. Извършителят е заловен. Предстои привличането му като обвиняем и задържането му за 72 часа. Делото ще бъде внесено с искане за вземане на постоянна мярка задържане под стража. Към момента продължават неотложните действия по разследването. Не мога да ви дам информация за вида на пистолета. Назначена е експертиза, но имаме основание да предполагаме, че намереното оръжие е това, с което е извършено убийството. В дома на извършителя са намерени гилзи, но не мога да кажа подробности, защото експертите не са се произнесли все още“, коментира от своя страна наблюдаващият прокурор Ралица Данкова.

[ad id=“236993″]

„Не е установена категорична информация лицето да страда от психологично заболяване. Не е установено и да се води на отчет, но това не означава, че няма такава възможност. Назначена е съдебно-психиатрична експертиза, която ще ни каже страда ли лицето от психично заболяване и било ли е вменяемо, могло ли е да разбира значението на деянието и да ръководи постъпките си“, обясни тя.

„Вероятно става въпрос за битов скандал, породен от свада за велосипед, но все още текат разпити на свидетели и не бих искала да давам подвеждаща информация. Нито извършителят, нито простреляният са криминално проявени. Няма данни преди инцидента между двете лица е имало друг конфликт “, каза Ралица Данкова и обясни, че не може да даде информация дали на извършителя са правени тестове за употреба на алкохол и наркотици.


image0 (9K)