Близнашки: Абсурдно е шоумен, татуиран от главата до петите, да прекроява политическото пространство

slavi_tatuСлави Трифонов е нашарил плещите си с гигантска рисунка, изобразяваща готически конник, размахал нож и ятаган. С големи букви е изписано „No mercy” („Без милост”), а над цялата рисунка се разчита татуирания надпис „I am coming and hell coming with me” („Аз идвам и водя ада след себе си”). Това видно от уникални снимки, които самият Слави Трифонов публикува в книга с негови интервюта „За мен е чест”.

Въвеждането на мажоритарната избирателна система е опасен ход, който ще доведе до нестабилност. Около това мнение се обединиха социолози, политолози и изборни експерти по време на национална конференция по изборни системи.

„Някой трябва да се изправи срещу Слави и да каже: „Достатъчно“, призова бившият служебен премиер и професор по конституционно право Георги Близнашки. Според него този някой може да е новият президент Румен Радев.

Според него референдумът е началото на едно голямо разчистване, затова и победителите на президентските избори не били особено радостни. Професорът смята, че с мажоритарната система в парламента няма да влязат само големите партии, както се твърди.

blizna6ki_resized„Абсурдно е шоумен, татуиран от главата до петите, да прекроява политическото пространство“, каза Близнашки.

„Напротив – моята прогноза е, че ще разчистят всички и ще влязат нови партии“, каза професорът. Той призна, че е бил учуден, че БСП и ГЕРБ са дали подкрепа на мажоритарния вот. Близнашки все пак припомни, че социалистите са се усетили и вече са за смесена избирателна система.

„Който смята, че Мая Манолова е написала за три дни тия промени, греши. Това е правено цяло лято“, каза още бившият премиер. Според професора следващият референдум ще е за президентска република и нарече това много опасен сценарий.

„Президентската република е бъдещето ни, ако не положим усилия“, каза и социологът Андрей Райчев, който нарече тази възможност голяма опасност.

„Референдумът беше загубен, но това е изпуснато оръжие“, констатира Райчев и също упрекна ГЕРБ и БСП, че не са посмели да се противопоставят на допитването.

„За щастие този парламент няма време да направи промените в избирателната система“, каза още социологът. Според него най-обнадеждаващото било, че в партиите има консенсус срещу мажоритарната система. Райчев припомни, че и Бойко Борисов е против, но е застанал на позицията, че щом ме махате, нека ви …

„Развежда се с дамата на сърцето си България и й казва – купи си лош телевизор“, описа поведението на Борисов Райчев.

Той прогнозира, че съдбата на мажоритарната система ще бъде решена от позицията на Веселин Марешки и от формулата на участието на самия Трифонов. „Това може да се окаже и пазарлъкът за коалиция“, каза още Райчев.

„Страхът от Слави Трифонов взима връх“, констатира и социологът Юри Асланов. Той обясни, че вече се говори за ново явление – телепопулизъм.

Според Асланов резултатът на референдума е последствие от наказателен вот срещу политиците. „Ако въпросът беше: „Трябва ли политиците да ги ударят 2000 волта ток“, резултатът щеше да е 100%“, каза социологът.

Според него сегашната избирателна система у нас се е доказала през годините, защото сме една от малкото държави, в която няма оспорени избори. Асланов прогнозира, че с мажоритарни избори шансът за оспорване е много висок, а ако това стане на парламентарни избори, според него „сме загубени“.

„Крайната цел на това задкулисно усилие, на което Слави е инструмент, е Конституцията“, смята социологът. Той припомни, че вече „се разхожда“ проект на Конституция, изработен от Стефан Софиянски, в който откровено се казва, че България не е парламентарна република, а държава със споделена отговорност.

Социологът Юлий Павлов се солидизира с опасностите от мажоритарната система, но според него те няма да се реализират. Той изчисли, че дори и този парламент да разгледа промяната на избирателната система, мажоритарният вот няма да се приеме.

Източник: .dnes.bg


image0 (9K)