Би Би Си: В Берлин сключиха брак по сметка

Меркел, която е на власт от 12 години, изглеждаше по-скоро изтощена, отколкото ликуваща. Новата сделка със старите коалиционни партньори е точно това правителство, против което германците гласуваха през септември 2017 г.

[ad id=“263680″]

В Германия Ангела Меркел и Мартин Шулц постигнаха коалиционно споразумение, но се сблъскват с възражения в собствените си партийни редици.

Номинирането на социалдемократа Олаф Шолц начело на финансовото министерство се приема зле в Християндемократическия съюз на канцлера и може да не е достатъчно, за да убеди социалдемократите да одобрят „договора“ за управление, пише френският в. „Монд“.

[ad id=“218001″]

Меркел плати висока цена, за да получи голяма коалиция, посочва в. „Фигаро“. Договарянето на споразумението беше тежко и болезнено. Меркел, избрана преди повече от четири месеца с едва 32,9 процента от гласовете, трябваше да плати скъпо. В последните часове на преговорите тя отстъпи редица ключови постове на социалдемократите, включително финансовото министерство.

ГСДП получиха също министерствата на външните работи, на труда, на правосъдието, семейството и околната среда, а Християнсоциалният съюз – баварския партньор в консервативния блок на Меркел – се сдоби с министерството на вътрешните работи и си запазва транспортното ведомство. Останали само с министерствата на отбраната, на икономиката, здравеопазването и образованието, християндемократите ще имат ограничено влияние, подчертава „Фигаро“.

[ad id=“218548″]

Меркел – коалиция, постигната с форцепс, гласи заглавие в регионалния френски в. „Алзас“, а в. „Юманите“ констатира, че Меркел и Шулц завинаги са обречени на голяма коалиция.

След повече от четири месеца на сложни преговори, при които съдбата на Ангела Меркел и на Германия беше несигурна, вчера канцлерката обяви споразумение за ново правителство, пише „Ню Йорк таймс“.

Само че Меркел, която е на власт от 12 години, изглеждаше по-скоро изтощена, отколкото ликуваща. Новата сделка със старите коалиционни партньори е точно това правителство, против което германците гласуваха през септември 2017 г. Тя превръща крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ във водеща опозиционна сила в страната и има висока цена за канцлера, чието влияние драстично намалява и която беше принудена да отстъпи ключови министерства, отбелязва вестникът.

[ad id=“236480″]

Онова, което тревожи много германци обаче, не е непременно лоша новина за Европа, която зависи от години от стабилността в Берлин и чакаше в несигурност Меркел да сключи сделка, допълва „Ню Йорк таймс“.

Меркел получи своето правителство, но най-важното е какво ще се случва оттук нататък, предупреждава в. „Вашингтон пост“. Двете големи партии в Германия най-сетне се договориха за ново правителство, оглавено от канцлера Ангела Меркел, което е едновременно и добра новина, и основание за тревога.

Вестта донесе облекчение на мнозина германци, уморени от месеците на политическа несигурност. Тя бе приветствана и от Европейския съюз, който се надява на по-солидна подкрепа от Берлин, но новината крие причини за безпокойство за бъдещето на западната либерална демокрация.

Фактът, че германските левоцентристи и десноцентристи бяха принудени да подновят коалиция, отслабила и двете политически формации, подчертава нарастващото влияние на крайните сили в политическия спектър и поражда тревога както в Германия, така и в други западни страни, че центърът в крайна сметка може и да не издържи, посочва всекидневникът.

Консервативният блок на Меркел най-сетне сключи коалиционно споразумение с левоцентристите от социалдемократическа партия за съставяне на правителство, но това е брак по сметка, а не по любов и със сигурност в него няма страст, отбелязва Би Би Си.

[ad id=“263680″]

Той е най-малкото зло, просто защото никоя от страните не харесва алтернативата: правителството на малцинството се смята за нестабилно, а нови избори биха довели до месеци на несигурност и може да ликвидират плановете на френския президент Еманюел Макрон да реформира еврозоната, допълва британската медия.

Епицентър.бг


image0 (9K)