Битката за София стартира от днес. На арената – Фандъкова и Манолова

До часове кметът на София ще обяви своето намерение да се бори за четвърти мандат. До дни омбудсманът подава оставка и ще поиска най-големия град на България, пише 24 часа

Хора от екипа на Манолова споделят, че при загуба от Фандъкова, ще прави своя политическа сила.
От днес до 11 септември започва регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК. В момента управляващата партия ГЕРБ има 30 общински съветници в София. Места в листата от кандидати за тези избори, ще получи СДС по модел на евроизборите през май. Вероятно всички районни кметове на ГЕРБ в столицата ще бъдат номинирани за нов мандат. Партията управлява 19 от общо 24 района. ГЕРБ пък обещават подкрепа за двамата кметове на СДС – Теодор Петков за район “Витоша” и Христо Апостолов за “Красно село”.
Мая Манолова ще играе само за кмет и няма да прави листа с общински съветници. Такава е предпоследната информация от екипа на омбудсмана, където се обсъжда дали това не е стратегическа грешка, защото тя ще трябва да “тегли” две взаимно конкуриращи се листи. БСП ще подкрепи своето някогашно червено острие на 11 септември.
Самата Манолова на 4 септември ще обяви своя инициативен комитет, но разчита на две скромни откъм представителсто десни партии – „Движение България на гражданите”, която преди време оглавяваше Меглена Кунева, а днес е ексдепутатът Димитър Делчев, партия ВОЛТ на Настимир
Ананиев – също бивш депутат от реформаторите. Пловдивчанката Мария Капон, която е бивш съдружник на Мая Манолова в адвокатската ѝкантора и бивш депутат (първо от листата на ОДС, впоследствие – независим), дава своята партия с внушителното име Единна народна партия.

Заедно с Капон, но по линия на пиара върви и Арман Бабикян. Фигурата на варненския политолог е спорна, тъй като неговото име се свързва със сайтове за фалшиви новини, които вероятно са част от стратегията му за успех в избори.
Начело на листата за общински съветници на БСП ще е столичният червен лидер Калоян Паргов, който е локомотивът на идеята социалистите да припознаят Манолова отново като свой кандидат. БСП има седем общински съветници сега. Червените първи издигнаха кандидатите си за районни
кметове, повечето от които са млади хора и нови лица в политиката.
От двете малки партии, които ще дават дясна посока на лявото някога острие, само ДБГ има трима съветници в столичния парламент.
Подкрепа ще дава и движение ДНЕС, чийто председател на Управителния съвет е Анжелика Цокова – партньор на шоуто на Слави Трифонов за референдума през 2016 г. Самият Трифонов все още мълчи и затова вървят интриги дали двамата с Манолова са в добри отношения. Няма потвърждение, че шоуменът политик е настоявал той да подреди инициативния комитет на омбудсмана и че тя е отказала.
Има неофициално потвърждение обаче, че Иван Костов и Атанас Атанасов са уговаряли Мая Манолова да не влиза в кметската надпревара, а да изгради спокойно своя партия, за да влезе “Демократична България” в коалиция с нея на следващия парламентарен вот през 2021 г.
В момента обединението няма общински съветници, тъй като бе създадено преди повече от година, но ДСБ има трима свои представители в СОС, а техен кандидат за кмет е варненският архитект Борислав Игнатов, който е шеф на Камарата на архитектите в България.
Авангардният творец предизвика лек шок дори сред десните симпатизанти с две от идеите си за промени на столицата – да забрани колите с номера от провинцията да влизат в центъра на София в дни с мръсен въздух и проект, който предвижда на мястото на Паметника на Съветската армия да се издигне постамент с герба отгоре.
Въпреки помощта на БСП и двете малки десни партии Манолова, която в последния месец се включи, ще излезе на 4 септември със свой инициативен комитет. В него известни имена не се очакват, а хора, с които тя е водила битки за каузи. Като представители на майките на деца с увреждания, на
юристи, с които омбудсманът писа промените в законите за банките и частните съдебни изпълнители. Може в комитета да се появи и медицинската сестра, уволнена, защото вдигна протеста – Мая Илиева, адвокат Златина Хаджипанайотова, която извоюва от държавата пенсии за децата сираци, независимо дали са кръгли или с един починал родител.
Целта на целия екип на Мая Манолова е тя да стигне до балотаж с Йорданка Фандъкова. Засега омбудсманът имала намерение да предложи между първия и втория тур на местния вот зам.- кметско място на кандидата на “Спаси София” Борис Бонев.


image0 (9K)