Битката на „Позитано“20: Нинова поиска оставката на Жаблянов от ИБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова  увеличава състава на Изпълнителното бюро, за да се чуват различните мнения.

Нинова излязла с остър доклад пред пленума, пише „Епицентър“.

„Имаше разнобой по политически решения и действия на парламентарната група. Очевидно – да се отдели ИБ от парламентарната група, има дефекти, предлагам да засилим комуникацията между Бюрото и парламентарната група. Имах разговор с младежката структура, трябва да засилим разговора с младите“, подчертала червената лидерка според ивътрешни източници.

Предложенията за нов състав на ИБ са:

„Съставът на бюрото да бъде увеличен на 21. Предлагам да бъдат включени: Милка Христова, Асен Гагаузов, Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, Манол Генов, председателя на МО Николай Бериевски, предлагам да бъде освободен Валери Жаблянов. Аргументите ми, започвам с най-малко важното. За малко на конгрес щяхме да останем без документи за конгреса“, посочила Нинова.

„Вторият ми аргумент е за идеологията, Валери е председател на комисията по идеология и от 2017 г. почти не се е събирала. На трето място е най-сериозното, става въпрос за заседанието на ПАСЕ и неговото отсъствие. Това налага днес ние да даваме обяснение. Там се гласуваха ограниченията на Русия, Истанбулската конвенция и доклада за корупцията в България. Не сме информирани, че той ще отсъства, така че да можем да изпратим негов заместник. Свалям доверието си от него и бих искала да напусне Бюрото, може би е редно той да си подаде оставката“, казала още лидерът на социалистите.

„Чух разумните критики и смятам да ги отразя в бъдещата работа на партията. За мен е съществен въпроса за идеологията. За съжаление в България никои не говори за това. Ние останахме единствената партия с идейна основа. Преди конгреса се чуха различни мнения за модерното ляво , за европейската левица, за консерватизма. Тези въпроси трябва да дискутираме, но не сами, затворени в себе си. Предлагам да създадем Национален дискусионен клуб. Да поканим различни партии в левия спектър, различни институти, движения и да започнем съществена дискусия за две неща- демокрация и модерно ляво в България и в Европа. В разговорите да се включат и европейски лидери , политици, специалисти. Светът се променя и поставя различни предизвикателства пред идеите. Ние трябва да отговорим на тези предизвикателства“, изтъкнала пред пленума Нинова.


image0 (9K)