Битката за Белия дом се изостря: Тръмп взе 15 щата, Хилари – 10

Битката за Белия дом става все по.оспорвана. По данни на CNN към 4.30 часа българско време републиканецът Доналд Тръмп побеждава в 15 щата, а демократката Хилари Клинтън в 10.

Както е известно американците не избират пряко президент и вицепрезидент, а гласуват за т.нар. електори. За да победи адин кандидат трябва да спечели болшинството от електорите – 270 от 538. Броят на електорите във всеки щат е равен на броя на членовете на в Камарата на представителите и в Сената от този щат. Така в Колегията на електорите влизат 538 души включително и трима представители на федералния окръг Колумбия.

Засега кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп побеждава  в 15 щата и е събрал 137 електори: Уайоминг, Северна и Южна Дакота, Небраска, Канзас, Оклахома, Тексас, Арканзас, Индиана, Кентъки, Тенеси, Мисисипи, Западна Вирджиния, Алабама и Южна Каролина.

Кандидатът на демократите Хилари Клинтън лидира в 10 щата и е събрала 104 електори: Илиноис, Ню Йорк, Ню Джърси, Вашингтон, Мериленд, Колумбия, Делауеър, Върмонт, Масачузетс и Роуд Айлънд.

Освен 45-тия си президент, американците избират и нови 34-ма сенатори. В САЩ Сенатът има общо 100 места. Демократите се нуждаят от още четирима новоизбрани, за да си върнат контрола върху управленския орган. Освен това има избори и за 12 губернатори.


image0 (9K)