Биолози: Жените винаги са живели по- дълго от мъжете

Средната продължителност на живота на жените превишава тази на мъжете винаги и навсякъде по света.

Това не се отнася само за хората, но също така и за други примати. Това е заключението на биолози от университета Дюк. Изследването е публикувано в списание „Бюлетин“ на Националната академия на науките.

В проучването, изследователите разглеждат шест популации от хора от различни страни.Те са открили, че „въпреки значителното увеличаване на средната продължителност на живота през последното столетие, разликата в продължителността на живота на мъжете и жените не е намаляла“.
Най-голямата разлика между мъжете и жените, относно продължителността на живота е в Русия – около 10 години, а най-малката – в Нигерия и Индия.

Но във всички човешки популации жените се радват на повече дълголетие. Изследователите също така са наблюдавали двата пола и при други примати. Въпреки значителните разлики в продължителността на живота, в зависимост от субектите, тенденцията е същата. Въпреки това, разликата между мъжки и женски маймуни е относително малка.

Учените не могат да кажат със сигурност с какво е свързана тази разлика. Според популярна хипотеза – мъжете са по-склонни да се намират в рискови ситуации. Това може да повлияе на нивото на тестостерона, а оттам и на имунната система.

Превод: ЗАРАТА


image0 (9K)