Била ли е грозна Клеопатра?

Клеопатра далеч не е била красавицата, позната ни от легендите и от образа, пресъздаден от Елизабет Тейлър, сочат нови проучвания.

Древни монети, намерени от германско-египетска експедиция в района на Миния, на 250 км южно от Кайро, показват, че египетската царица е била по-скоро грозна, съобщи Интерфакс.

Външността на Клеопатра е невзрачна не само според днешните ни критерии, но и според представите за физическо съвършенство и на древните египтяни, твърдят специалистите. Археолозите са открили много предмети, отнасящи се към Птолемеевата и Римската епоха (300 г. пр. н. е.-300 г. от н. е.).
[ad id=“225664″]

Сред тях са голямо количество бронзови монети Cleopatraот 35 г. пр. н. е. с образа на знаменитата владетелка. На тях ясно се вижда профилът й. Прословутата красавица има неправилен орлов нос. Чувствените черти, приписвани на царицата, липсват в образа, изсечен върху монетите, твърди Аристид Малнати, специалист по папирусите, от Миланския католически университет.

Очарованието на Клеопатра се е дължало на нейната интелигентност, култура, способност да разговаря, да се облича и на начина, по който се е представяла в обществото, предполага специалистът.

Да не забравяме все пак, че критериите за женската красота търпят развитие и промяна през вековете. Може би за тогавашните времена вкусът на мъжете за красота е съвпадал с даденостите на прословутата дама.

Източник: zajenata


image0 (9K)