Биков: Шефът на ВКС е с най-евтиния апартамент, а за него се говори най-малко

„Съветът ще бъде по-скоро тактически, отколкото стратегически. В този контекст едва ли може да очакваме някаква стратегия от президента“. Това обяви в интервю за Канал 3 депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод свикания от президента Румен Раден Консултатитивен съвет за национална сигурност на тема корупция.

„По-скоро ще има някаква реч и изказвания от страна на политически сили, като вероятността г-жа Нинова и президента Радев да кажат едно и също не е никак малко“, обяви Биков, като не се нае с прогноза дали премиерът Бойко Борисов ще отиде на въпросния съвет на 8 април.

„Според мен КСНС от доста време не е задължителен от страна на политическите сили. Премиерът ще прецени дали темата се нуждае от коментари“, каза още народният представител.

„Свикнали сме да наричаме корупция всичко. А корупция по високите етажи на властта наричаме всичко, което не ни харесва. Със сигурност такава има в България, както и в много други страни. Това понятие за съжаление се използва по-скоро за пропагандни лозунги. Защото не само копрупция има – има злоупотреби с власт, търговия с влияние и т.н. Ако искаме сериозно да се занимаваме с този проблем, това не става чрез телевизията или чрез ораторското майсторство на един или друг политик. Това е много сериозна тема. Много трудно се доказва подобно престъпление, не само в България. Това, че някой не ни е симпатичен, не означава, че може да бъде осъден за корупция или че изобщо могат да бъдат събрани доказателства за това“, каза Биков.

Той коментира и скандала с евтините апартаменти, в който бяха замесени политици и магистрати.

„Хората от ГЕРБ, които попаднаха във вихъра на този скандал, подадоха оставки от държавните постове, които заемат. Това се прави във всички по-развити европейски държави – има такива примери. Но само ГЕРБ е партията, която прави това. Нито една друга партия, начело с опозицията, която иначе е много патетична по тези въпроси, нито един политик от друга политическа сила не желае да отговори на този политически стандарт, който според мен вече е доста завишен, защото това са хора, за които има само сянка на съмнение. Дори няма някакви съмнения, обосновано доказани. Правят се връзки между различни факти, но всеки може да интерпретира една информация, както пожелае. Въпросът е, че само на базата на съмнение – без присъда, без обвинение, тези хора подадоха оставка“, обяви депутатът.

Според него темата с апартаментите вече е затворена за ГЕРБ и не бива да излиза на преден план в кампанията за евроизборите. По думите му кампанията на ГЕРБ ще бъде насочена към защитата на интересите на хората и да им бъде показано как това може да стане през Брюксел.

„Ако някой е решил да си води някаква друга кампания, той е свободен да го прави, просто ние няма да участваме в подобна кампания“, каза Биков и изрази позиция, че листата на ГЕРБ е подредена добре и най-логично е именно Мария Габриел да я води, тъй като има най-голямо влияние в европейските институции.

Според него най-големите атаки срещу ГЕРБ ще идват от БСП и ДСБ, между които според него обаче няма голяма разлика.

„ДСБ отиват в рамките на българската левица и те ще играят ролята на острие на БСП за поредни избори. Това бе така и на президентските“, обяви Биков и допълни, че БСП може да води спокоен диалог единствено с ДСБ.

Връщайке се на темата за евтините апартаменти той обяви, че това е част от компроматна атака.

„Колкото и да изглежда примамлива този вид политика и водене кампания, тя не винаги дава резултат, а понякога се обръща срещу тези, които я произвеждат. Защото виждаме и с последната атака – т.нар. „апартаментгейт“, виждаме оглушителното мълчание на определени среди по отношение на председателя на Върховния касационен съд (Лозан Панов), който аз обаче не бих коментирал, защото има някакво разделение на властите. Но той има най-евтиния апартамент от всички, а за него се говори най-малко“, каза още Тома Биков.


image0 (9K)