Бизнесът на Стара Загора се запозна с възможностите за финансиране от ЕБВР и ЕС

Бизнесът на Стара Загора се запозна с възможностите за финансиране от ЕБВР и ЕС. Програмата “Подкрепа за малкия бизнес” вече подпомогна 40 български компании

„Без бюрокрация, излишни документи и мудна администрация – така работи програмата “Подкрепа за малкия бизнес” на ЕБВР. Ако имате идея или проблем, елате да ги обсъдим, за да намерим решение”, прикани бизнеса от Стара Загора Мирослав Стоянов, мениджър на програмата в България. Той представи предимствата й на информационен форум в Стара Загора „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау“. За събитието в града на липите пристигнаха представители на ЕБВР, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия д-р Бойко Таков, представители на Министерството на икономиката. Форумът бе организиран от ЕБВР в партньорство с икономическото министерство, ИАНМСП и община Стара Загора.
При откриването на форума секретарят на община Стара Загора Делян Иванов поздрави участниците и изрази надежда, че програмата на ЕБВР за подкрепа на малкия бизнес ще помогне за развитието на идеите на местния бизнес и за създаването на нова работна среда в Стара Загора, което ще бъде полезно и за бизнеса, и за гражданите.
“Ръст на оборота, подобрена производителност и разкриване на нови работни места са най-честият резултат от получаването на средства за консултантски услуги по програмата „Подкрепа за малкия бизнес“, съобщи още г-н Стоянов. Проучване сред компаниите, реализирали проект по програмата, сочи, че година по-късно 68% повишават стокооборота си средно с 30%, 56% подобряват производителността си средно с 26%, а 51% увеличават персонала си с 23% за същия период. За година и половина от възстановяването на работата на програмата в България са одобрени 40 проекта, 20 други компании подготвят документите си за кандидатстване“, обяви г-н Стоянов.
Чрез програмата фирмите получават експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др. Обикновено одобрението на проекта се получава не по-късно от месец след първата среща с представители на програмата. А месец след приключване на проекта банката изплаща грантовата сума, която е 70% от стойността на проекта.

За да бъдат одобрени, компаниите, които кандидатстват, трябва да са частни, български, да имат годишен оборот до 50 млн. евро и балансово число до 43 млн. евро и под 250 служители. Изисква се и поне двугодишна бизнес история. Програмата работи с компании в почти всички сектори с изключение на военната дейност и производство, тютюнева промишленост, хазарт и финансови услуги.
Изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков представи мерките, чрез които агенцията насърчава малкия бизнес. Той акцентира върху възможностите, които предоставя Националният иновационен фонд, подкрепил 450 проекта с 55 млн. лв. Д-р Таков съобщи, че се работи по идея в София Тех Парк да бъде създаден експортен хъб и да се разработи програма за свързване на изобретатели и хора с иновативни идеи с инвеститори и финансиращи институции.
Представители на Министерството на икономиката запознаха присъстващите с възможностите за подкрепа на малките и средните предприятия чрез оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” на Европейския съюз и представиха новосъздадения Бизнес наръчник за малки и средни предприятия на интернет страницата на министерството.
Форумът в Стара Загора е от поредицата регионални по програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР. Домакини на такива форуми преди това бяха Пловдив, Варна и Бургас.

РЕЗУЛТАТИ ОТ РАБОТАТА НА ПРОГРАМАТА ЗА ПОДКРЕПА НА МАЛКИЯ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ
Брой одобрени проекти в рамките на 1 година и половина: над 40;
Брой компании, подготвящи документите: 20;
Обща стойност на безвъзмездната помощ: над 330 000 евро;
Обща стойност на одобрените проекти: над 480 000 евро;
Проекти извън София към общия брой: 17/40;
Средно време за одобрение на проекта: 1 месец след първата среща;
Време за отпускане на безвъзмездната помощ: 1 месец след приключване на проекта;
Консултанти, одобрени за участие в проектите по програмата: около 70.


image0 (9K)