Бизнесът иска Манолова да се намеси в спора за американски централи „Марица Изток” 1 и 3

Четирите работодателски организации – БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП се оплакаха в писмо до омбудсмана Мая Манолова срещу двете американски централи ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3.

[ad id=“225664″]

„Отговорно твърдим, че те в постоянен и непрекъснат режим, с последователност, достойна за по-добри дела ни ограбват ежедневно, ежечасно и ежеминутно, като ни „измъкват” от джобовете по 14 лева на мегаватчас използвана електроенергия“, се казва в жалбата.

[ad id=“263680″]

Бизнесът иска от Манолова да се намеси в спора. Индустриалците напомнят, че вследствие на последната поправка в Закона за Омбудсмана от февруари, според която националният защитник вече ще има възможност за намеса и в спорове между граждани и други частни субекти (търговци, граждански организации и отделни граждани).

[ad id=“236993″]

Даваме си сметка, че подобни жалби, напълно основателно биха могли да отправят още над 6 милиона пълнолетни граждани – гласоподаватели и най-вече данъкоплатци. Те биха могли да се оплачат не само от „американските централи”, които им изземват непазарно по 450 млн. лв. годишно, но и от всевъзможни „ВЕИ-та” и „високоефективни производства” на електроенергия, които неуморно тършуват из джобовете им, така че надплатената сметка да премине 1,5 млрд. лв. годишно““, пише още в писмото на организациите.


image0 (9K)