Бизнесменът Красимир Дачев: Приватизацията бeше и с бандитски, и с политически привкус

Предприемачът посочи, че е купувал суровина от „Полимери”, а къщата на семейство Баневи е построена от него

Предприемачът Красимир Дачев заяви в ефира на бТВ, че е ставал свидетел на разграбването на предприятия, не само по времето на масовата приватизация, но и днес.

„Приватизацията трябваше да започне първия ден след промените, не да чакаме 10 години. Трябваше да започне и контролът, но как да почне контрол, като за тези 10 години, предприятията бяха оглозгани. В „Полимери” е имало нещо вътре, всичко беше занулено, бяха едни големи черни дупки. Първото, което взех – предприятие, което прави 40 млн. долара годишно, го заварих с 28 млрд дълг. Те си бяха избрали за председател на Управителния съвет шефа на местната банка, като им трябват пари, получават от банката кредит – без никакво обезпечение”, разказа Дачев.

Бизнесменът заяви, че е купувал от Николай Банев натриева основа, а сега я купува от чужбина. Той допълни, че къщата на семейството, която беше показана в медиите, е била негова.

„Тя е моя къща, аз я правих за фирмена резиденция. Видя ми се много, ядосаха директорите и им казах, че няма да имат фирмена резиденция в София, като дойдете ще спите по хотелите. Аз бях направил на всеки един директор по един малък апартамент. Дори преди да я довърша си бях направил хеликоптерна площадка, за да не губя време да обикалям. Банев плати 3,5 млн. евро”, разкри Дачев и допълни, че е проява на лош вкус показването на къщата и вещите на Баневи.

„Приватизацията имаше и бандитски, и политически привкус, има голяма разлика между масовата приватизация и касовата приватизация, при която се задължаваш да правиш инвестиции, да запазиш работните места. Букетът е от всичко, но много закъсня, много е късно да си говорим за нещо, случило се преди 20 години”, каза Дачев.

Предприемачът коментира, че желанието на Иван Костов за реанимация на българската икономика чрез приватизация е било правилно, но прилагането му – не.

„Нямаше алтернатива, предприятия, които бяха загробени, аз познавам хиляди, работил съм и с „Химко”, купувал съм и от там суровина. Няма земна сила, която да го оправи, когато няма концентрирана критична маса от политическа воля да стане това нещо”, заяви Дачев.


image0 (9K)