Бижута и пистолет „заковаха“ извергите от Негован, заплашва ги доживотен затвор

39-годишният Пламен Шляпашки и 44-годишният Георги Нанчев, който бяха арестувани вчера по обяд за убийството на треньора по борба Йордан Атанасов и жена му Марияна, вече са с повдигнати обвинения, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Двамата ще отговарят за предумишлено убийство с користна цел на повече от едно лице. От признанията на Шляпашки стана ясно, че той е застрелял с пистолет възрастната двойка в техния апартамент на столичния булевард „Витоша“ на 14 юли. Нанчев пък му е помогнал да разфасоват труповете и да ги изхвърлят край софийското село Негован.

„Деянието е извършено предумишлено, като преди осъществяването му те са взели решение за начина и средствата за извършването му. Мотивът им е бил да придобият парични средства и бижута, собственост на жертвите“, пишат от прокуратурата.

След убийството Георги и Пламен са се опитали да прикрият престъплението като са разчленили телата, поставили са ги в пластмасови бидони и найлонови чували и са ги изхвърлили във водоема до Негован.

Пистолетът на Шляпашки, укрит от него в работилницата на Техническия университет, където с Нанчев имали договор, е най-категоричното доказателство за вината му.

Неговият съучастник Нанчев пък е закован с намерените у дома му бижута на жертвите, които той задигнал след престъплението. Чакат се и експертизи от намерените биологични следи от двойното убийство в апартамента на бул. „Витоша“, които въпреки усилията на двамата престъпници не са успели да заличат напълно.

Разплитането на случая започна на 18 август, когато тленните останки на жертвите бяха открити случайно от граждани.

„Само десет дни по-късно, в резултат на неотложните процесуално-следствени действия, проведени под ръководството на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура, са събрани множество доказателства, чрез които е установена самоличността на убитите лица и извършителите и е конкретизирано местопрестъплението. Приобщен е голям обем доказателствен материал и предстои да бъде анализиран“, заявяват от държавното обвинение.

39-годишният Шляпашки има присъда за кражби на коли, докато Нанчев е криминално проявен, но не е осъждан.

За престъплението, за което двамата са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“

Двамата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа, с оглед внасяне на искане в Софийски градски съд за налагане спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“.


image0 (9K)