Бивш правосъден министър: Ако Баневи решат да говорят, ще е доста интересно!

„Има да се изяснява дали приватизираните предприятия са 130 или значително по-малко, както твърдят обвинените, какво е станало с тези предприятия. А големият отговор е и защо българската икономика не работеше толкова дълго време“, коментира адвокат Антон Станков в ефира на Нова телевизия.

„Прането на пари е сложно за доказване престъпление, защото имаме предикатно престъпление – пари, получени от престъпна дейност, които по някакъв начин са осветлени. Доказателствената дейност ще бъде много тежка”. Това коментира адвокат Антон Станков, бивш правосъден министър, по казуса със задържаното семейство Баневи, към което са предявени 7 обвинения, едно от които е пране на пари в размер на 1 милиард лева.

„Този случай е емблематичен за прехода от 89-та година насам. Говорим за техния фонд „АКБ-ФОРЕС, който беше създаден по време на масовата приватизация. Има да се изяснява дали приватизираните предприятия са 130 или значително по-малко, както твърдят обвинените, какво е станало с тези предприятия. А големият отговор е и защо българската икономика не работеше толкова дълго време”, заяви Антон Станков.

Според него политическият аспект на въпроса е защо сега.

„Отговор не мога да дам, но този въпрос стои. Дали преразглеждане на прехода, дали търсим справедливост”, посочва Станков.

„Ако Баневи решат да говорят, ще е доста интересно. Много притеснени са, то е видно. Ако сътрудничат на прокуратурата, може да получат и съдействие от тяхна страна (на властите)“, добави бившият правосъден министър и добави, че все пак е много рано да се говори за присъда.

„Ако това е целенасочено усилие на държавата, би било много добре. Ако е едно участие на държавните органи в конкурентни борби на бизнес терен, тогава не е добре“, заяви той и добави, че историята на Баневи може да се окаже много лична.

„При 7 обвинения и сериозни положени усилия от страна на прокуратурата, много неща трябва да излязат“, завърши Станков.


image0 (9K)