Бившият спортен журналист Светослав Костов е новият шеф на БНР

Бившият спортен журналист от Пловдив и бивш шеф на радио „София“ Светослав Костов е новият директор на Българското национално радио. СЕМ го избра при първото си гласуване.

Светослав Костов получи 3 гласа от Съвета за електронни медии, а Митко Димитров – 2. За Костов гласуваха Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова. Митко Димитров беше подкрепен от Иво Атанасов и от Ивелина Димитрова.

Другите трима участници в конкурса бяха Валерий Тодоров, Даниела Манолова и настоящият ръководител на обществената медия Александър Велев.

Светослав Костов е магистър по „Български език и френски език“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, има специализация по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподавател е по „Радиожурналистика“ и „Спортен коментар“ в НСА „В. Левски“. Кариерата му в държавното радио започна под тепетата като спортен журналист.

По време на изслушването си пред медийния регулатор, Костов се обяви за оптимизация в БНР, където в момента работят малко над 1300 души. Той обяви, че в неговата концепция са застъпени по-кратки говорни модули в предаванията на БНР и по-високи заплати на екипа.

Костов бе категоричени, че радио „Омбудсман“ ще стане част от Българското национално радио. То ще решава обществени проблеми от различен характер, свързани с администрацията и институциите. Той има намерение за 3 месеца да възстанови и радио „България“, който в момента съществува само като сайт.

За радио „София“ Костов предлага да има повече регионално присъствие. Според Костов, който ръководи медията през последните 3 години, тя е постигнала успех след преформатирането й и излъчването на повече музика.


image0 (9K)