Бившият кмет на Монреал осъден на затвор за корупция

Бившият кмет на Монреал Майкъл Епълбаум бе осъден в четвъртък на 1 година затвор и 2 години пробация за подкупи и злоупотреба с доверие, предаде БГНЕС.

Прокуратурата искаше 2 години затвор за бившия кмет, но съдийката установи, че една година зад решетките ще бъде достатъчно наказание, за да направи от него модел на „възпиране и показателност“, каза прокурорката Натали Клебер след като присъдата бе произнесена.

Според защитата решението е „в съответствие с това, което можехме да очакваме”, каза адвокат Пиер Тийсдъл.

В края на януари правосъдието в Квебек повдигна срещу Майкъл Епълбаум обвинения в измама на правителството, злоупотреба с доверие, и още в съучастие за деяния, извършени преди да стане кмет на монреалската градска агломерация.

Бившият кмет беше признат за виновен по 8 от 14 члена, за обвинения, по които бе арестуван през 2013 г. По делата за корупция той рискуваше до 5 години затвор.

Епълбаум е взимал подкупи от фирми за недвижими имоти и фирми за граждански проекти, фаворизирал е компании за възлагане на поръчки между 2007 г. и 2010 г.

Арестът му от антикорупционната част на полицията в Квебек се вплете в едно твърде проблемно за Монреал време. Квебек живееше сред разкрития на огромна система от корупция с участието на общински служители, политически партии, строителни предприемачи и членове на организираната престъпност.


image0 (9K)