Бива ли толкова тъпота или не бива

„То бива, бива тъпота, ама толкова тъпота не бива” – е лафът. Само дето не е верен. Лафът. Защото бива. Толкова тъпота. И още бива даже. То е да като да си построиш фабрика на девети септември. Ама това е изтъркано като сравнение. То е като да изпуснеш питомното и да подгониш дивото при условие, че дивото го няма и никога не го е имало. То е като да настъпваш мотиката цял ден, така че да ти се подуе главата от цицини, след това да изхвърлиш мотиката от яд, да търсиш нова мотика, да намериш пак същата и пак да почнеш да я настъпваш докато ти се подуе главата от цицини.

Въобще трудно се намира сравнение за подобна тъпота.

Да завъртиш бавно, но сигурно и неудържимо държавният кораб от Европа към Русия точно когато Русия е пред стопански крах. Крах, който ще се забави най-много година- две, не повече. Крах, след който неизбежно ще последват или кървави преобразувания /по стародавен руски обичай/, или вкостеняване като това у Северна Корея. Дето се вика – няма такава тъпота. Или не би имало, ако не беше случаят България. Дано към нас се присъедини и Гърция, та да не станем нарицателно и да си имаме дружинка.

Защо бе, защо. Наглед не сме по-загубени от румънци, чехи, поляци, балтийци и други подобни народи от бившия Соц. Защо тръгваме към избор на проруски президент. Руските пари не са единственото обяснение. Пък и не може да се определи точно дали руските пари отслабват всенародните български чивии или слабостта на българските чивии привлича руските пари. Да, виновни са политиците и политическата върхушка. Толкова години да не построят нито една газова връзка с Гърция, нито един газов приемник по Черноморието, да не направят поне едно проучване за газови и нефтени находища в България, да забранят дори не добива на шистов газ, а проучвания за наличието му – и тази забрана от уж дясната партия на ГЕРБ /sic, sic, та даже сиктир/, толкова години да се примиряват с най-скъпите цени на газа и нефта. Защо, бе, защо ?

Всъщност ясно защо.

Заради комисионите, тоест заради руските подкупи покрай строежа на Южен Поток, заради възможността покрай тоя поток да бъдат раздавани държавни поръчки на свои хора, заради кьоравото и далаверата. За да се гепат милиони и милиарди. И срамно натегачество – кой повече да се докара пред руснаците – дали Първанов, дали Овчаров, дали Сидеров, дали Борисов. Натегачество, което се прояви във вид на политически боричкания без в тях да има нищо политическо – само алчност и далавери. Ама все пак не го построиха. Заради чувството за отговорност пред България. Мухахаха. Майтап бе, Уили. Европа не позволи, а да се откажат от европейските пари и да откъснат България от Европа нашите тарикати не посмяха. Връткаха си разните му части ту на изток, ту на запад, по примера на своя прочут Алеков предтеча и неговото „ и да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците…Тю…Да ги порази Господ…”

Добре, политиците и политическата върхушка са виновни, ясно. А журналистите ? А медиите ? Как осведомяваха те хората за това, което се случва с Русия ?

Путин пое Русия на цена около 15 долара за барел суров нефт, по време на управлението му тази цена достигна около 120 долара. Върху Путин се изсипаха трилиони долари незаслужена рентиерска печалба. Какво направи Путин с тази печалба ? За какво я изхарчи. Води четири войни – две срещу Чечения, една срещу Грузия и една срещу Украйна. Купи всички руски медии, установи еднолична власт, обогати приближените си олигарси. Започна да купува европейски партии и политици – от Шрьодер до Марин Льопен, че и за Сидеров останаха трошици. Направи олимпиада, откъсна Крим от Украйна. А наука и образование, а високи технологии, а производителност на труда, а пробив на световните пазари с други стоки, освен с нефта и газа ? Ньет и ньет. Нефт и газ, газ и нефт, лесни рентиерски пари и политическо изнудване. Че дори Саудитска Арабия, дето я управляват уж средновековни закостенели шейхове построи нефтопреработвателен завод, а Русия – не. И досега търси нефт с американски сонди.

Барем, по примера на Борисов, пътища да беше прокарал Путин из калната си и безпътна Русия, ама апят ньет, апят двойка. В това отношение, пък и не само това Борисов превъзхожда Путин многократно. И сега какво му остава на Путин, след като цената на нефта падна до 50 долара, че и по-ниско. Да я чака пак да се вдигне ? Да, ама това никога няма да стане. И американците и европейците вложиха купища пари в търсене на други енергийни източници. И намериха. От най-голям вносител на нефт и газ САЩ се превърнаха в най-голям производител. „Тесла” продаде на зелено четвърт милион електрически автомобили – какво ти тук повишение на нефтените цени. Европа ще строи свой Южен поток – с газ от Казахстан и Азърбайджан, с путинова Русия просто е свършено.

И какво му остава на Путин да прави за да се задържи на власт ?

Да дрънка оръжие, да ръмжи и да се зъби – нещо което доста от нашите прокопсали политици, социолози, тълкуватели и наблюдатели наричат повишаване на международното му влияние и / sic, sic, че даже и сиктир/ утвърждаването на Русия като велика сила. Какво влияние, каква велика сила, каква гора, какви пет лева бе. Абе тъпоумци недобарани, абе кютуци недодялани. Абе вижте военния бюджет на САЩ бе , вижте този на НАТО и ги сравнете с този на Русия, бе. Вижте какво e технологично равнище на Запада и го сравнете с това на Русия бе. Ами че това са несравними неща бе, мързи ме сега да сведа съответните данни до залинялото ви и обрасло с пропагандни измишльотини съзнание. Добре де, ще ви кажа. Военният бюджет на Русия е 80 милиарда долара според западни източници и 60 милиарда според самата Русия. Военният бюджет на САЩ за 2015 година е 585 милиарда долара, а бюджета на НАТО надхвърля един трилион долара. Изчислете разликата и се замислете се бе, папуняци. НАТО е едно дремещо, лениво и могъщо чудовище. Него бива да унищожиш с един удар, неочаквано, така както Хитлер през 1941-ва разби чудовищната военна сила на Сталин за да стигне чак до Москва. Каквото си е тъпо ченге, обаче, Путин започна да дразни НАТО само колкото да го разбуди. Хвърчат руски изтребители покрай американските самолетоносачи, прелитат над балтийските държави, прелитат над Турция и над България, а нашенските нещастници – путинофили се кефят – вижте само как се утвърждава великата Русия. Какво се утвърждава бе, папуняци. Путин само разбуди чудовището – вече се правят потиворакетни установки и в Румъния, вече всеки руски самолет прелетял на балтийските републики се прихваща от три самолета на НАТО, това на тях им е като учение с безплатен реквизит, дремещото доскоро НАТО се привежда в бойна готовност, това постигна тъпото ченге. А, и още… Пълен стопански крах, санкции, политически иночество, обедняване, дива пропаганда, цялостно умопомрачение на населението.

А какво постигна България през тия путински времена ? Мрънкащата, дребна и последна в Европа държава ?

Четирикратно увеличение на Брутния Вътрешен Продукт, четирикратно увеличение на заплатите, трикратно увеличение на пенсиите и покупателната способност на населението. И то истинско увеличение, което се дължи на истинско производство и на износ, износ най-вече за Европа – велосипеди, мотокари, оборудване за коли, медикаменти, замеделски стоки – / по износ на слънчогледово семе през 2013 – та година България беше на първо място в света/. Какво постигна мрънкащата, нещастна и свита България ли ? През миналата година България застигна Русия по Брутен Вътрешен Продукт на глава от населението. Представяте ли си. Могъщата, велика та и не знам каква си Русия, с неизчерпаемите си източници на нефт, газ, злато и диаманти, с безкрайните си гори, тундри и степи, с многобройните си и пълноводни реки произвежда, на глава от населението, толкова колкото малка, уж бедна и уж и нещастна България. И при тия дадености да вземеш да насочваш българската външна политика към Русия чрез избор на проруски президент – това е убийствена тъпота и нищо друго. Тоест нещо малко по-друго – самоубийствена тъпота.…

Та ставаше въпрос за медиите и журналистите. Осведомиха ли хората за това, което се случва в Русия ? Показаха ли печалните данни за стопанското й развитие, за пиянството, за изнасилванията, за наркоманите, за убийствата и самоубийствата, за разводите, за изоставените деца, за ужаса на живота в пространствените й дълбини, за цялостното нейно израждане. Ами ньет. Нищо, абсолютно нищо /с едно-две изключения/. Путин тук, Путин там, Путин горе, Путин долу, Русия велика сила.

Кои обществени сили биха могли да се противопоставят на тази опустошителна и всенародна глупост ? Президентът Плевнелиев ? Да. Един достоен човек. Само че той си отива. Системата, тоест политическият ни зверилник го смачка, сдъвка и изплю. Радан с неговите призиви десните партии да излъчат обща кандидат за президент ? Не с проруски, а с европейски мироглед ? Да, Радан понякога точно вижда нещата. Ама не всички неща. Защото къде ги видя тия десни партии, например. ГЕРБ ли е дясна и европейска партия ? Или СДС ? Или движението на Кунева ? Или другите там ? Хах. Първо – това не са партии. И второ – не са десни каквото и да са. Единственото им положително нещо е, че не са и леви. Дори Каракачанов и Петър Стоянов излязоха путиняци. Остава една тънка столична прослойка от образовани, просветени, мислещи и все още непродали се люде. Те какво могат да направят, обаче. Че те дори не са в състояние да се обединят, скараха се за една снимка. Нищо не може да спре всенародната глупост, това е мощна и непреодолима стихия, може да й се противопостави само друга всенародна глупост. Така че ще си имаме пропутински президент, това е. Пък после – защо сме били най-бедни в Европа. Защо ли наистина ?

Източник : Иво Беров


image0 (9K)