Берое разгроми Черноморец в Стара Загора

Берое отново не даде никакви шансове на тима на Черноморец(Бургас) и го победи с убедителното 101:61. Срещата в спортна зала „Стара Загора“ бе последна за отбора за календарната 2019г. Десетият успех за старозагорци ги изкачи на третата позиция непосредствено след лидерите в шампионата Балкан и Левски Лукойл. Двубоят между Берое и Черноморец бе наблюдаван от близо 500 души, избрали да изпратят отминаващата година редом със своите любимци на паркета.

Остин Прайс, Ивайло Тонев, Станислав Ваклинов, Зак Монахан и Антъни Уокър започнаха в последния двубой за 2019 за Берое. След две неуспешни нападения и за двата отбора центърът на старозагорци Станислав Ваклинов намери целта за 2:0 за „зелените“. Гостите от Бургас отговориха на предизвикателството с попадение, след което и двата отбора редуваха кош за кош. При 10:9 за домакините в средата на първата част преследването между двата тима приключи. Берое заключи коша и нареди серия от 12:0 преди бургазлии все пак да успеят да намерят целта. Първите десет минути завършиха при 24:11 за беройци и сериозна заявка от тяхна страна за краен победител в двубоя.

Доминацията на „зелените“ продължи и във втората част, в която ръстовите играчи в тима на Любо Минчев се развихриха. Капитанът Янев показа завидна успеваемост при стрелбата, а до края Моузес и Уокър се оказаха без конкуренция в подкошието на противника. От своя страна гостите видимо загубиха присъствие на паркета в спортна зала „Стара Загора“, което доведе до изоставане от тяхна страна с над 20 точки още преди да дойде почивката. 32:11 във втората част и 56:22 общ резултат белязаха завършека на първото полувреме.

След почивката Берое увеличи преднината си с още 5 пункта. След тези попадения последва отпускане в редиците на домакините, което позволи на бургазлии за първи път в двубоя да запишат повече от 11 точки в една част. Играчите на Черноморец дори съумяха да съкратят своето изоставане до 17 пункта. Това все пак вдигна концентрацията и оборотите на старозагорци и за кратко те възвърнаха комфортния си аванс. Попадение на Моузес беляза края на частта, която Берое загуби с 19:22, но продължи да води със 75:44.

За радост на своите фенове старозагорци се върнаха към най-доброто си представяне и за кратко авансът им набъбна до над 30 точки. Това зарадва феновете по трибуните, които допълнително бяха екзалтирани от появата на Мишо Комбаков на игрището. Младата надежда на старозагорския баскетбол влезе в средата на последната част. Още с първото си отиграване Комбаков загатна за големия потенциал, който притежава. Младокът направи страхотна асистенция към Антъни Уокър. Американецът не спря със зрелищните си забивки и в последните минути, като любопитното бе, че асистенции записа към него записа другият център Станислав Ваклинов. До края единствената неизвестна бе дали за четвърти път през кампанията беройци ще минат гросмайсторската граница от 100 точки. За радост на старозагорските фенове това се случи в последните секунди след тройка на Ивайло Тонев. Финалната сирена дойде при смазващото 101:61 за Берое.

Най-резултатен с 18 точки стана беройският капитан Сашо Янев. Двама играчи записаха дабъл-дабъл – Антъни Уокър увенча поредния си силен мач със 17 точки и 13 борби, а Трей Моузес завърши с 14 точки и 12 борби. Със солидните 8 асистенции се отличи новият плеймейкър Зак Монахан. За Черноморец Георги Кендеров и Блейк Рейнолдс отбелязаха по 15 точки.

В първия си мач за новата 2020 г. Берое ще гостува на Академик София в съботния 4 януари от 18 часа.


image0 (9K)