Берое разгроми Академик София у дома

Берое записа четвърти пореден успех в Националната баскетболна лига. Старозагорци за втора поредна седмица минаха гросмайсторската граница от 100 точки, като победиха гостуващия Академик София със 103:75.

Любо Минчев заложи на стартова петица от Иван Лилов, Реджър Дауъл, Остин Прайс, Трей Моузес и Станислав Ваклинов. Беройци започнаха по превъзходен начин срещата. „Зелените“ отвориха аванс от 9:0 преди гостите да се запишат с тройка. Дауъл, Моузес и Ваклинов нанизаха нови безответни точки, което увеличи преднината на старозагорци до 18:3. Въпреки опитите на гостите да променят нещо в развоя на двубоя, това просто не се случваше. Домакините бяха почти перфектни в нападение, а в защитата, с много агресия, не позволяваха на противника си да развива своите атаки. В последните 2 минути старозагорци леко загубиха концентрация, което позволи на Академик да наваксат част от изоставането си. Частта приключи при 28:13 за домакините.

Вторите десет минути на двубоя започнаха отново с подчертано превъзходство на Берое. В тези минути се усети присъствието на Александър Янев, който на няколко пъти отбеляза по великолепен начин. „Зелените“ затвърдиха преднината си и дори започнаха да разтварят „ножицата“. В средата на частта домакините вече водеха с 48:26. Авансът от 22 пункта се задържа до паузата. Вторите десет минути приключиха при 59:37.

След подновяването на играта Академик успя да блокира две нападения на старозагорци, а от своя страна гостите от Правец намалиха изоставането с 6 точки. Антъни Уокър обаче сложи точка на серията на „червените“ със страхотна забивка, която взриви атмосферата по трибуните. Александър Янев и Деян Карамфилов с много красиви отигравания успяха да върнат разликата в резултата в полза на домакините. До средата на частта Берое и Академик играха кош за кош. За кратко гостите свалила изоставането си под 20 пункта, но много бързо Янев, Прайс и Карамфилов убиха всякакви надежди на Академик за нещо повече. Беройци отново вдигнаха процента на успешна стрелба, което ги доближи до аванс от 30 точки. Финалният гонг на третата част все пак дойде при 86:58.

Заключителните минути не предложиха никаква изненада и Берое продължи да води убедително в резултата. Радост за привържениците в зала „Стара Загора“ бе влизането в игра на младия талант Михаил Комбаков, който дори успя да запише името си сред реализаторите. Именно с негов кош беройци минаха границата от 100 точки. Финалната сирена дойде при 103:75.

Топреализатор на срещата стана Остин Прайс с 23 точки, 16 вкара Сашо Янев, Реджър Дауъл 13, а Трей Моузес се отличи с дабъл-дабъл от 11 точки и 14 борби. За Академик Цветомир Чернокорев вкара 18.

С този успех Берое се утвърди в челото на класирането на Националната баскетболна лига с 4 победи и 1 загуба. След седмица от 18 часа старозагорци имат тежко гостуване на шампиона Балкан в Ботевград.


image0 (9K)