Берое победи Ямбол след здрава битка

Берое спечели първият 1/4 финал от НБЛ срещу Ямбол с 98:81. По този начин „зелените“ не само записаха първи успех в плейофната фаза на шампионата, но и си върнаха на гостите за домакинската загуба от преди няколко месеца. Най-много точки за старозагорци отбелязаха Тре Когинс-22, Конър Франкамп-19 и Пол Милър с 13. С дабъл дабъл се отчете Александър Янев-13 точки и 10 борби.

За важния първи двубой от 1/4 финалната фаза на НБЛ старши треньорът на „зелените“ гласува доверие на стартова петица от Александър Янев, Тихомир Желев, Николай Стоянов и двамата американци Конър Франкамп и Терънс Дженингс. Първият кош в срещата отиде за тима на Ямбол. В обратната атака беройци не намериха целта и след ново попадение от зоната на трите точки гостите поведоха с 0:5. Берое все пак отговори с попадение от тройката, но до средата на първите 10 минути старозагорци не намираха целта. Предимството на Ямбол набъбна до 5:15, а секунди по-късно резултатът бе 7:17. Въпреки направените промени в състава на домакините ямболии продължиха да доминират почти до края на частта. Едва в оставащите 2 мин. домакините за секунди стопиха разликата и първата пауза дойде при 25:29 за гостите.

Беройци стегнаха редиците и с две страхотни попадения от зоната на трите точки на Ники Стоянов и Пол Милър само след 54 секунди във втората част вече водиха с 31:29. „Зелените“ заиграха далеч по-организирано в защита и преполовиха вторите десет минути с преднина от 4 точки-40:36. Ново отпускане в редиците даде възможност на Ямбол да достигне до равенство при 42:42 при оставащи 120 секунди до края на полувремето. При финалния „спринт“ Берое се оказа по-добър. Чрез Сашо Янев и Тре Когинс „зелените“ затвориха частта с 23:16 и общо резултат 48:45

Именно Янев и Когинс записаха най-много точки след първите 20 минути на двубоя-по 11. След тях с 9 точки бе капитанът Тихомир Желев. Сашо Янев се отчете още и със 7 борби, а 5 записа Станислав Ваклинов.

Сашо Янев, Ники Стоянов, Станислав Ваклинов и Тре Когинс започнаха второто полувреме, а Пол Милър отстъпи мястото си на Конър Франкамп. Чрез Когинс на два пъти Берое увеличи преднината си на 52:45. Тимът на гостите обаче далеч не се бе отказал и след няколко поредни падения се приближи максимално до „зелените“. Последваха минути, в които разликата в резултата се събираше в рамките на точка или две. Минута преди края на частта се стигна и до равенство 69:69. Отново обаче старозагорци направиха силни последни секунди и затвориха частта при 27:26 и общ резултат 75:71.

Близо 90 секунди трябваше да отминат в последната четвъртина преди някой да съумее да отбележи кош. За щастие на феновете по трибуните той бе в полза на Берое. Конър Франкамп заби тройка, а след успешна защита и ново нападение Пол Милър покачи за 82:71, при 7:0 точки от старта на последните 10 минути. В следващите минути беройци установиха комфортна преднина от 12 точки пред своя противник. Резултатът набъбна в последните 3 минути от двубоя, когато младият Евгени Василев порази коша на гостите от зоната на трите точки. Финалният гонг дойде при 98:81.

Вторият двубой между Берое и Ямбол е на 29-ти април от 18:00ч.. Срещата ще се играе в ямболската зала „Диана“.


image0 (9K)