Берое победи холандци в плейофа на ФИБА Европа

Берое записа изключителна победа в първия си двубой от плейофа на ФИБА Европа срещу холандския Лайден. Старозагорци надделяха над своя противник с 86:71. Победата бе изкова с невероятна игра на момчетата в зелен екип през втората част. Триумфът е исторически за отбора във ФИБА Европа.

Началото на двубоя бе белязано от красива хореография на близо 800 фенове по трибуните на спортна зала „Стара Загора“, дошли да подкрепят своите любимци

Първите точки в срещата отидоха в актива на холандците. След размяна на няколко коша беройци успяха да отворят преднина от 6 пункта след успешни стрелби от зоната на трите точки на Роджър Дауъл и Остин Прайс. Успешна стрелба от тройката обаче показаха и играчите на Лайден. При резултат 10:10 настана същинска голеада от успешни тройки за двата тима, в която „зелените“ взеха крехък аванс. След прекъсване старозагорци успяха да отворят разлика от 7 точки, броени секунди преди края на първите 10 минути. Частта все пак отиде в актива на Берое – 29:24.

Баскетболистите на старозагорския отбор влязоха по-концентрирани и в началото на втората част. Лайден обаче отговори с изключително успешна стрелба от тройката, която 5мин. преди края направи резултата равен. С няколко прекъсвания Любо Минчев опита да накъса устрема на гостите, но дори и след този прием холандците продължиха да доминират. Нова серия успешна стрелба в полза на Лайден доведе до 20:28 в часта и 49:52 в ползва на гостите.

Здрава защита и разумна игра в нападение доведоха до бързо наваксване на изоставането от „зелените“. Беройци обаче пропуснаха две удобни нападения, което позволи на тима от ниската земя да поведе с точка преднина. Изключително равностоен сблъсък наблюдаваха в тези минути феновете в залата. Размяна на попадения, пропуснати възможности и много нерви в двата лагера белязаха третата част. В тази изключителна битка Берое взе лек аванс пред своя опонент, отваряйки преднина от 6 пункта – 68:62. Страхотна забивка на Уолкър взриви атмосферата по трибуните. Заключителните минути на трета част представляваха еманация на борбения беройски дух. Старозагорци вложиха всичко и това даде резултат. 73:62, 11 точки преднина и невероятна атмосфера сред публиката.

Силни първи секунди за тима на Лайден в началото на последната четвъртина създадоха усещането, че беройци навлизат в игрова дупка. Всякакви съмнения за превъзходството на зелените обаче бяха развенчани от тройка на Остин Прайс. Това попадение уби окончателно устрема на холандския отбор. Гостите започнаха да грешат в нападение, а Берое се възползва по най-добрия начин. Точно 5 минути преди финалния гонг „зелените“ водиха с 14 точки – 80:66. В следващите 2 минути успеваемостта и на двата отбора рязко спадна. Тройка за зелените и 4 точки за Лайден доведоха до 83:71 точно 60 секунди преди края.


image0 (9K)