Берое не успя да се класира за финала в НБЛ

Берое загуби петия решителен плейоф в полуфиналната серия в Националната баскетболна лига и по този начин ще играе в серия до 2 победи от 3 мача срещу Рилски спортист. След като победиха цели 5 пъти до момента през сезона Балкан, в най-важния момент силите на беройци не стигнаха. Тимът от Ботевград спечели в Стара Загора с 81:65.

Двубоят се игра пред пълните трибуни на спортната зала в Стара Загора, която от много години не е виждала по-гореща атмосфера. Гостите бяха подкрепяни от около стотина свои верни фенове, а традиционната публика на Берое бе, както винаги, под знамената. На живо решителният мач бе проследен и от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

Любо Минчев стартира с петица в състав: Конър Франкамп, Тре Когинс, Николай Стоянов, Джеймс Уайт и Станислав Ваклинов. Пол Милър, Тихомир Желев, Сашо Янев и Терънс Дженингс се включиха с променлив успех от скамейката.

Резултатът бе открит със забивка на Джеймс Уайт. Цялата първа четвърт премина при ниска резултатност, което бе следствие на огромния залог на срещата. Нито един от двата отбора не успя да се откъсне в резултата, като все пак Берое взе точка аванс след 10 минути игра – 18:17.

Втората част бе по-силна за гостите, които се приспособиха по-добре към огнената атмосфера в залата и минимизираха актива на Берое за 10 минути до едва 15 точки. Балканци, от своя страна, натиснаха в края на полувремето и с точни попадения на Хопкинс, Мулалич и Димитър Димитров се оттеглиха на почивка с 5 точки преднина – 38:33.

Тези 15 минути пауза се оказаха по-ползотворни за гостите, които натрупаха преднина след точно изпълнени фаулове на Хопкинс и Павел Иванов, Джеймс Уайт върна тройка за старозагорци, но Павел Иванов донесе 15 точки преднина за Балкан след общо 25 минути игра. Точно в този момент беройската публика даде мощен тласък на своите любимци, които се вдигнаха и за нула време заличиха голяма част от своя пасив. 2 точки на Уайт, тройка на Франкамп и два вкарани фаула на Дженингс доведоха до изоставане от едва 6 точки. Венци Петков върна 2 точки за Балкан, преди тройка на Янев да докара до екстаз беройските фенове. За съжаление, гостите излязоха от тежката ситуация и поведоха с 9 точки 10 минути преди края на мача.

Заключителните минути вървяха кош за кош, което бе добре дошло за тима от Ботевград. Те успяваха да поддържат комфортен аванс около и над 10 точки. Беройци дадоха всичко, но стрелбата на Балкан просто бе по-добра. Три минути преди края тройка на Митко Димитров качи преднината на гостите на 12 точки. Конър Франкамп даде някакви надежди на нашите, но късметлийска тройка на Брендън Браун реши всичко. Финалната сирена дойде при резултат 65:81.

Най-полезен за гостите в мача, а и, може би, в цялата серия, бе Микейл Хопкинс, който завърши срещата с дабъл-дабъл от 17 точки и 12 борби. Димитър Димитров вкара 15 точки. За Берое петима играчи вкараха основния точков актив, който обаче се оказа крайно недостатъчен. Франкамп отбеляза 14 точки, Дженингс 12, Янев и Уайт по 11 и Когинс 10.

Серията за бронзовите медали започва във вторник, 20 май, в Стара Загора.


image0 (9K)