Берое и Лукойл започват спора за титлата в НБЛ

В 18,30 часа днес в залата на Спортния комплекс в Правец започва първата среща от финалната серия в първенството на Националната баскетболна лига. Съперници в битката за титлата са отборите на Берое и Лукойл Академик. Играе се до 3 победи от пет срещи, вторият мач е на 24 май в същия час, отново в Правец. След това серията се пренася в Стара Загора като мач №3 ще се играе на 27 май, а евентуалният мач №4 – на 29 май. При необходимост от пети двубой той ще се състои на 02 юни в Правец.

Днес двата тима застават един срещу друг за пети път този сезон. Три от срещите – тези в редовния сезон на първенството завършиха с успех за Лукойл Академик. Берое обаче спечели най-важната битка с днешния си съперник – във финала на турнира за Купата на България. Мачът се игра през февруари в Пловдив.

За Лукойл Академик това е 16-и пореден финал в първенството. Хегемонията на тима бе нарушена за последно през 2014 г. когато титлата спечели Левски. Тогава “сините” се превърнаха в един от двата тима записвали требъл, след като преди това бяха спечелили Адриатическата лига и Купата на България. Сега към същото постижение се е запътил и Берое. “Зелено-белите” вече имат две купи през годината – тази на България и трофеят от Балканската лига.

За Берое това е първи финал в първенството на България в историята на клуба. В състава на “зелено-белите” обаче вече има играчи, които са стигали до подобно ниво и дори са печелили. На финал у нас, но с екипа на Черно море са играли Пламен Алексиев и Тихомир Желев. И двамата обаче загубиха битката отново срещу Лукойл Академик. Финал в първенството на Канада пък е играл топреализаторът на Берое Шейн Гибсън. През 2016 г. заедно с отбора на Халифакс Хърикейнс той печели титлата. Брандис Райли Рос има две спечелени купи на Естония зад гърба си.


image0 (9K)