Берое и Балкан решават кой ще играе финал в пети мач

Балкан победи Берое със 110:91. По този начин ботевградчани изравниха резултата в серията на 2:2 и изходът от полуфиналния плейоф ще бъде решен на 16-ти май от 19:00ч. в Стара Загора. Днес беройци нямаха ден, докато тима на Балкан вкарваше от всяка ситуация и с доза късмет постигна категоричен успех.

Четвъртият двубой за Берое срещу Балкан започнаха Александър Янев, Николай Стоянов, Конър Франкамп, Тре Когинс и Терънс Дженингс. Домакините започнаха ударно с две тройки само в рамките на минута. След този старт Сашо Янев върна три точки с точна стрелба отдалече. Надмощието на Балкан обаче продължи и по-малко от 3 минути след началото старозагорци вече изостава с 14:3. В следващите 4 минути домакините успяха да сложат в актива си още 6 точки, докато Берое записа само 4. Резултатът набъбна до 22:9 преди Когинс да отбележи тройка, която обаче домакините успяха да върна още в следващото нападение. Балкан продължи да бележи от зоната на трите точки, докато беройци срещаха голяма трудност с намирането на коша. Частта приключи при незавидното 31:18 за нашите момчета.

В началото на вторите 10 минути старозагорци съкратиха аванса на своя съперник в рамките на 9-10 точки. С нови попадения на Уайт и Янев Берое се доближи на само 5 пункта след близо 100 секунди във втората част. Силните минути за Любомир Минчев и компания обаче отстъпиха на поредната вълна от успешни стрелби на Балкан от зоната на трите точки. Домакините установиха комфортен аванс от 49:37 в средата на втората четвърт. До края Берое опита да застигне своя противник, но в крайна сметка полувремето дойде при резултат в частта 25:29, но общ 56:47 за Балкан.

Статистиката на полувремето показа сериозна преднина за домакините при успеваемостта в стрелбата. Цели 68% от изстрелите на домакините от двете точки и 58% от трите са намерили целта, докато при Берое този показател съответно показва 50% и едва 35% при тройките.

Третата част стартира изключително динамично и за двата отбора. Стрелбата и на двата отбора намираше целта при почти всеки опит. Това обаче не бе в интерес на Берое, който имаше да наваксва цели 9 точки. След две здрави защити и нови серия от попадения старозагорци стопиха преднината на своя противник на едва 3 точки-70:67. Отговорът на Балкан не закъсня и след нови две последователни попадение авансът бе възстановен. Финалният гонг на третата част дойде при 85:73.

Всички надежди на старозагорци за нещо повече приключиха в самото начало на 4-та част, когато Балкан влезе в невиждана до този момент през сезона успешна серия от стрелби. Срещу това беройци нямаха отговор и на практика цели 8 минути преди края победителят стана известен. Последният сигнал дойде при 110:91.

Берое и Балкан ще излязат в пети решителен мач на 16-ти май от 19:00ч. в спортна зала „Стара Загора“.


image0 (9K)