Берое загуби от Балкан дербито на НБЛ в Стара Загора

Берое загуби домакинството си на шампиона Балкан с 65:75. Феновете в препълнената спортна зала „Стара Загора“ видяха красива и много здрава игра от двата тима. Ботевградчани, които и са временни лидери в класирането на НБЛ, се добраха до успеха до голяма степен след силна първа част. Беройци обаче дадоха всичко от себе си, за да се преборят за успеха, но в крайна сметка двете точки отидоха при Балкан.

Срещата започна с минута мълчание в памет на легендарния футболист на Берое Петко Петков, който почина на 73 годишна възраст. На паркета за старозагорци в началото се появиха Прайс, Лилов, Монахан, Станислав Ваклинов и Антъни Уокър. „Зелените“ се пребориха за първата топка, но не сполучиха с опита си за първо нападение. За сметка на това играчите на Балкан бяха точни и излязоха напред в резултата. Ваклинов откри серията за Берое за радост на феновете в залата. След попадението ботевградчани отговориха с две успешни атаки. При резултат 8:2 за гостите последваха цели три минути и половина, в които нито един от тимовете не успя да намери целта. Остин Прайс сложи край на „сушата“, а нов кош за Балкан отвори първата по-сериозна разлика в резултата. До края на частта гостите показаха по-добра успеваемост в нападение, което бе причина и за крайното 12:21 в тяхна полза след изтичане на първите десет минути.

Видимо мотивирани да променят случващото се на игрището беройци влязоха по-здраво в частта. Постепенно стрелбата на „зелените“ започна да намира целта, което за кратко ги върна в близост то шампиона. Тройка на Прайс 3:31 преди почивката направи резултата 30:32 за Балкан. За нещастие оставащите в оставащите минути гостите успяха да вкарат 5, а Берое само 2 точки. В тези минути добро първо впечатление с изявите си направи новопривлеченият център Седариан Рейнс, който на два пъти блокира опити на играчи на ботевградчани за стрелба. Въпреки, че надделяха с 20:16 във втората четвърт, „зелените“ продължаваха да изостават.

Именно Рейнс с две попадения от зоната на двете точки поведе своя отбор след почивката към обрат. Играчите на Балкан обаче бяха на висота и отговориха също с успешни попадения от зоната на двете точки. Капитанът Янев на два пъти намери целта, което вдигна феновете в залата на крака. Старозагорци обаче не успяха да се задържат на гребена на вълната и позволиха на своя опонент да върни аванса си в рамките на 6-8 точки. Липсата на концетрация в нападение и пропуски в защи за домакините позволи на Балкан отново да поведе с 10 точки – 47:57 точно 90 секунди преди края. Успешната стрелба от линията на наказателните удари на Ваклинов направи резултата 49:57. Така приключи и предпоследната част в двубоя между първия и третия във временното класиране.

Старозагорци вложиха всички сили, за да обърнат развоя на срещата в последните десет игрови минути. В няколко момента от заключителните минути те все пак бяха близо до целта, но точно тогава Балкан съумяваше да намери изход от трудната ситуация. Мачът вървеше кош за коша преди преди в средата на частта ботевградчани да отбележат на два пъти, което отвори аванс от 11 пункта. Тройка на Монахан направи резултата 62:70 в полза на шампиона на България точно 3:20 до края на последния гонг. Късметът обаче до края на двубоя буквално напусна играчите на старозагорци и те трудно намираха целта при опитите за стрелба. От другата страна Балкан съумя да вкара още пето точки, което предреши победителя в дербито в оставащите секунди до края. Така гонгът дойде при крайното 65:75 за полза на тима от Ботевград.


image0 (9K)