Берое е на финал за Купата на България

Баскетболният Берое  – мъже се класира за втори път в историята си на финал в турнира за Купата на България! След като през 2016 г. тимът ни спечели бронзовите медали в надпреварата, а година по-късно вдигна трофея след страхотна победа над тогавашния Лукойл Академик, на 2 март в Панагюрище Берое отново излиза в битка за Купата.

Съперник по всяка вероятност ще бъде сегашният Лукойл – Левски Лукойл. В полуфинален мач-реванш в Правец беройци загубиха от Академик София с 89:82, но победата със 17 точки в първия двубой в сряда донесе класирането за финал на нашите.

Любо Минчев стартира с по-ниска петица в лицето на американските гардове Конър Франкамп и Тре Когинс, крилата Тихомир Желев и Николай Стоянов и единственият висок играч – центърът Станислав Ваклинов. Голямо участие в мача имаха също националът Александър Янев и новото попълнение Пол Милър. Няколко минути записа също и младият Ивайло Тонев.

Резултатът в мача бе открит с тройка на Тре Когинс, но домакините я върнаха своевременно, след което беройци излязоха напред в резултата след нови успешни стрелби от далечно разстояние на Ники Стоянов и Тихомир Желев. В първата част процентът в атака бе висок и за двата отбора, а Берое в един момент поведе с 8 точки. Академик обаче не позволи ранно откъсване на старозагорци и намали разликата в края на 10-те минути на само 1 точка – 24:25.

Вторият период започна силно за тима от Правец, който дори поведе с 4 точки при 31:27 и 33:29. Поседваха размени на кошове, а Берое излезе напред отново в края на полувремето след два поредни специалитета на беройския капитан Тихомир Желев за 44:39. Ники Стоянов също с кош от зоната за 3 точки донесе успокоението за нашите, които се оттеглиха на почивка с 8 точки преднина в мача и общо 25 в двата полуфинала.

Незнайно защо след почивката беройци за пореден път през сезона допуснаха спад. В третата част нашите отбелязаха 18 точки, докато Академик 24. В заключителните минути положението започна да става притеснително 6 минути и половина преди края, когато домакините поведоха с 9 точки – 80:71. Две поредни тройки на Тре Когинс все пак прекършиха надеждите на „студентите“ за сензационен обрат в полуфинала. За младия тим на Академик все пак останаха утехата от страхотното представяне в турнира и престижната победа в днешната среща с 89:82.

Най-резултатен за Берое бе Николай Стоянов с 21 точки, Конър Франкамп вкара 15, а Станислав Ваклинов 14.

 


image0 (9K)