Бенямин Нетаняху призова най-големия си съперник към широка коалиция

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че няма шанс за формиране на дясно правителство след парламентарните избори във вторник и призова основния си съперник Бени Ганц да се присъедини към него в широка коалиция на националното единство, предават Ройтерс и БНР.

По неокончателни данни от вота във вторник центристкият алианс на Ганц „Синьо и бяло“ ще има 32-33 места, а дясната „Ликуд“ на Нетаняху 31-32 в 120-местния Кнесет. При преброени 95% от гласовете воденият от „Ликуд“ блок ще има 55 депутати срещу 56 за лявоцентристкия алианс.

Нетаняху дори намекна за ротация на премиерския пост с Ганц, позовавайки се на споразумението между Шимон Перес и Ицхак Шамир от 80-те години на ХХ век.

Бенямин Нетаняху припомни днес, че левият Перес е формирал коалиция с консерватора Ицхак Шамир, в която двамата са поели на ротационен принцип премиерския пост между 1984 и 1988 г.

Израелският президент Реувен Ривлин, който е натоварен със задачата да одобри новото правителство, приветства призива на Нетаняху и го поздрави за инициативата.

Изненадващо Нетаняху и Бени Ганц си стиснаха ръцете под погледа на президента Рувен Ривлин на церемония в памет на Шимон Перес в Йерусалим.

„Ще направя всичко възможно за предотвратяване на нови избори. Отговорността за това лежи върху избраниците на народа, в случая – на двете най-големи партии“, отбеляза президентът.


image0 (9K)