Бенямин Нетаняху: Бойко, с твоето лидерство България стана водеща страна в ЕС (видео)

Борисов: Надявам се в недалечно бъдеще с Израел да развиваме нашите военни заводи за местно производство на дронове

Премиерите на България и Държавата Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху дадоха изявление след срещата им в резиденцията „Евксиноград“.

Нетаняху благодари на българския министър-председател за възможността да посети резиденцията.

„Ти спази обещанието си – така правят приятелите, а ние сме истински приятели. Срещаме се за трети път. България и Израел са истински приятели. Ние ценим това, което правите и сте направили за нас през Втората световна война“, заяви Нетаняху.

„Когато си сътрудничим сме по-силни заедно. Продължават и разговорите ни в областта на отбраната, както и в икономиката, науката и информационните технологии. Смятам, че можем да направим още много заедно“, каза още израелския премиер.

„Смятам, Бойко, че знаеш, че много израелци са посетили България. Надявам се след моето посещение бройката им да стане още по-голяма, защото вие имате потенциал“, сподели Нетаняху.

„Очаквам с нетърпение дискусиите, които предстоят. Мога да подчертая, че усещането е че съм в своето семейство, все едно водя разговор с членове на семейството, а не формални разговори. Искам да благодаря на българите за топлото посрещане и гостоприемството. Бойко, благодарение на твоето лидерство, България се превърна във водеща в ЕС. За Израел България е важен партньор. Благодаря ти, Бойко, ти си мой приятел“, завърши Нетаняху.

По-рано днес, на страницата си във „Фейсбук“ Борисов съобщи, че двамата са двустранните отношения в области от взаимен интерес. „С Бенямин Нетаняху проведохме среща на четири очи. Обсъдихме двустранните отношения в области от взаимен интерес. Акцент бе поставен и върху международни и регионални теми“, се посочва в съобщението.

Надявам се в недалечно бъдеще с Израел да развиваме нашите военни заводи за местно производство на дронове, каза премиерът Бойко Борисов.

Утрешната среща е свързана с желанието ни ЕС и Балканите като част от него да бъдат все по-проспериращи, по-бързо развиващи се в сферите, в които Израел е водещ – високите технологии, заяви премиерът. Българите са изключително силни в природните и математическите науки, програмирането, добави той.

„Надявам се това, което си ми обещал, защото си спазваш обещанията – в недалечно бъдеще да развиваме и нашите военни заводи за местно производство на дронове, които ще бъдат бъдещето на военните действия след време. Разбира се в киберсигурността, в общите тренировки на нашите военни“, обърна се Борисов към Нетаняху.

„Както Израел така и България е на ключово място. Нашият регион е такъв, че с общи усилия, с приятелство, толерантност трябва а си решаваме проблемите. За разлика от други колеги, винаги съм смятал, че Балканите имат огромна перспектива, така че Израел е добре дошъл и на утрешната среща ще можем и по тази тема да говорим“, каза още премиерът Борисов.

Видио от пресконференцията на двамата лидери: ТУК

 


image0 (9K)