Белият ад в Гърция взе жертви, Германия и Австрия се борят с последиците от снега и студа

Гърция осъмна под снежна покривка и скована от ниски температури, а лошото време, което удари южната ни съседка, отне живота на трима души.

Снеговалежите от последните 24 часа и мразовитите температури превърнаха редица улици и пътища в ледени пързалки, поради което властите предупредиха шофьорите и пешеходците да се движат с повишено внимание.

Лошото време, което донесе циклонът „София“, доведе до редица проблеми в областите Централна и Западна Македония. В ранните часове на деня в Северна Гърция бяха измерени полярни температури, достигащи до -19 градуса по Целзий във Флорина (Лерин) и Птолемаида (Кайляри), а в Гревена – до -18, съобщи „Фокус“.

Ситуацията в Солун се подобри – в сутрешните часове бяха измерени температури, достигащи до -3 градуса по Целзий. Всички главни пътни артерии на града са отворени, но шофьорите трябва се движат с ниска скорост поради заледяването на пътищата.

В някои периферни общини на Солун шофьорите трябва да бъдат оборудвани с вериги.Съобщено бе затварянето на няколко пътища в района поради лошите метеорологични условия, включително маршрутите Агиос Василиос-Хортиатис и Мелисохори – Ореокастро.

Полетите от и до летище „Македония“ в града се изпълняват по разписание. Няма закъснения и на обществения транспорт.

Времето в Централна Македония също се подобрява, но температурите остават ниски – до -9 и -10 градуса по Целзий. Трафикът в предимно планинските райони се осъществява с вериги.

Повече от 24 часа след голямата снежна буря в Северна Гърция, много райони на полуостров Халкидики все още са блокирани и температурите остават под нулата. Влошените метеорологични условия принудиха местните власти да поискат включването на гръцката армия в разчистването на пътищата в региона. Големи участъци от пътната мрежа в района са покрити със сняг и непроходими. Има и паднали дървета, които блокират пътищата.

Съобщава се за най-малко две населени места без електричество – Сивири и Крипопиги. Екипите на електрическа компания се опитват да отстранят повредите в мрежата, но работата им е затруднена от блокираните пътища. На полуострова Ситония и Касандра снежната покривка достига 40 сантиметра.

Циклонът „София“, който удари Гърция през последните дни със снеговалежи и полярни температури, постепенно се оттегля от страната, но само за да направи път на „Телемах“, който ще достигне южната ни съседка в началото на следващата седмица. Новата вълна на лошо време ще бъде краткотрайна и ще засегне главно района на Тесалия и южната част на Гърция.

Лошото време не само доведе до проблеми в трафика и подаването на електричество, но и отне три човешки живота. Възрастна жена и двама мъже бяха открити мъртви, след като автомобилът им е бил ударен от придошлата вода на път, разположен югоизточно от столицата Атина.

Тялото на жената бе намерено в събота, а на двамата възрастни мъже, пътували с нея в колата – в неделя. Двамата мъже, на 64 г. и 67 г., заедно със съпругата на по-възрастния мъж, са поели на път от Кератеа, град на около 45 километра югоизточно от Атина, в проливния дъжд. Автомобилът е бил пометен от река, чиито води са придошли след поройните превалявания.

Междувременно продължават и силните снеговалежи в Южна Германия и Австрия, предизвиквайки редица проблеми в двете страните.

Съобщено бе за проблеми в движението в автомобилния, железопътния и въздушния транспорт. В сила остават предупреждениеята за опасност от лавини в Алпите и в Шварцвалд, при това в момент, в който множество туристи се връщат от зимните си ваканции.

„От събота вечер насам имахме 140 мисии заради паднали клони или повредени автомобили“, заяви говорител на полицията в Горна Бавария в ранните часове на деня. Към настоящия момент пътно-транспортните произшествия не са взели жертви. В Долна Бавария снеговалежите са спрели и ситуацията е под контрол.

Пътуващите с влак в най-голямата германска провинция – Бавария, трябваше да се въоръжат с много търпение: силният снеговалеж затрудни движението на влаковете. Няколко линии – като например тази в посока Гармиш-Партенкирхен, са затворени до по-нататъшно уведомление. Осигурени са автобуси за придвижване на хората. Екипите на място работят без прекъсване от събота, увериха от „Дойче бан“.

На летище Мюнхен има 130 анулирани полети, 220 машини излетяха от пистите след повече от час закъснение.

Зимата предизвика проблеми и в Австрия. Западно от Виена бе блокирана магистрала, а множество камиони бяха принудени да останат на платното. Трафикът по магистралата „Тауерн“ също бе временно спрян. В планинските райони някои пътища са затворени поради опасност от лавини.

В събота вечер достъпът до ски зоната Обертауерн южно от Залцбург бе затворен. Засегнати бяха около 600 местни жители и туристи. В много части на Австрийските Алпи остава в сила най-висока степен за предупреждение за опасност от лавина.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц също попадна в капана на лошото време и се наложи да отмени един от работните си ангажименти. Лидерът на кабинета във Виена е на почивка в хотел в долината Гросарл, провинция Залцбург. Той трябваше да вземе участие в събитие за предизборната кампания в страната, но силните снеговалежи осуетиха плановете му. Във видео, публикувано в социалната мрежа „Фейсбук“, Курц благодари на всички, които са се включили в усилията за разчистване на снежните маси и нормализиране на ситуацията в страната – включително на войниците, които също бяха задействани.


image0 (9K)