Беларус отне акредитациите на поне 17 журналисти, отразяващи протестите

Арест на журналист на 27 август

Беларус отне акредитациите на поне 17 журналисти, които отразяват протестите срещу президента Александър Лукашенко.

Засегнати бяха четирима журналисти от беларуската служба на Радио Свободна Европа, един от телевизия Current Time, съвместен проект на Радио Свободна Европа и „Гласът на Америка“, и по двама от британската обществена медия Би Би Си, от германската телевизия ARD, от информационните агенции Ройтерс и Франс прес.

Акредитациите на репортерите са били отнети от Междуведомствената комисия за предотвратяване на тероризма и екстремизма към беларуския Съвет за сигурност. Мотиви за решението не са посочени. Всички засегнати журналисти работят за чуждестранни медии, но голяма част от тях са беларуски граждани.

„Отнемането на акредитациите на нашите журналисти на базата на „екстремизъм“ е отчаян и зловещ ход на авторитарно правителство с цел да задуши независимите медии и безмилостно да контролира наличието на достоверна информация в Беларус“, каза изпълняващата длъжността президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) Дейзи Синделар. „Това е нарушение на международните стандарти и посегателство срещу беларуския народ, който разчита на нас.“

Отнемането на акредитациите на журналисти е „неприемливо“, коментира говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. „На журналистите трябва да се разрешава да вършат работата си без да бъдат сплашвани и без да бъдат заплашени от изкуствени и произволни ограничения от властите като арести и отнемане на акредитациите“, каза говорителят Петер Стано.

„Вместо да сплашват и възпрепятстват работата на медиите, властите трябва да се съсредоточат върху исканията хората в Беларус, които ги изразяват по безпрецедентен и мирен начин през последните седмици“, допълни говорителят.

Посолството на САЩ в Минск също реагира на новината и призова беларуските власти да „демонстрират сдържаност“. „Държим на дългосрочния си ангажимент за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Беларус, както и на стремежа на беларуския народ да избира лидерите си и да избира собствения си път, свободен от външна намеса“, се казва в позицията.

Отнемането на акредитациите се случи два дни след като близо 50 журналисти бяха арестувани докато отразяват протестите в Минск. Сред арестуваните бяха шестима журналисти от Радио Свободна Европа. По-голяма част от задържаните репортери бяха освободени. Четирима служители на медии, които са отказали да предадат телефоните си на полицията за проверка, са обвинени в участие в неразрешен протест, съобщи Беларуската асоциация на журналистите. Шведски репортер ще бъде депортиран.

Задържаните журналисти са част от общо над 260 арестувани в четвъртък, 27 август.

От седмици в Беларус се провеждат ежедневни масови протести срещу Лукашенко, който управлява страната от 26 години. Протестиращите казват, че резултатите от последните избори, които той спечели с 80% от гласовете, са били фалшифицирани. Европейският съюз и други международни институции също не признават резултатите.

През първите 4 дни на демонстрации в Беларус, полицията задържа близо 7 000 души, имаше и стотици ранени. Полицаите използваха гумени куршуми, гранати и палки срещу хората. Най-малко трима протестиращи починаха.

Редица държави осъдиха насилието над протестиращи. Европейският съюз реши да наложи санкции на до 20 представители на властта в Беларус, за които се смята, че са отговорни за изборни измами и репресии срещу протестиращи.

Сред арестуваните на 27 август бяха четирима журналисти от беларуската служба на Радио Свободна Европа и двама от телевизия Current Time, съвместен проект на Радио Свободна Европа и „Гласът на Америка“. Всички те бяха освободени. Операторът на Current Time Андрей Ярошевич беше обвинен за участие в нерегламентиран протест и е заплашен от глоба или затвор, ако бъде признат за виновен.

По време на задържането си журналистите от Радио Свободна Европа са били претърсени от полицаите, които изглежда са търсили оборудване за записване на видео и аудио. Лаптопите и камерите им са били конфискувани и им е било наредено да дадат на служителите достъп до фотогалериите и друга информация в мобилните си телефони.

На един от журналистите е било наредено да изтрие снимки, на които се виждат жандармеристи. Когато фотографът от екипа е отказал да даде снимките си, е бил заплашен с повдигане на обвинение.

Преди седмица властите в Минск изгониха от страната двама кореспонденти на руската служба на Радио Свободна Европа и забраниха достъпа до беларуската секция на Радио Свободна Европа и още няколко уебсайта в опит да контролират информацията за протестите, които обхванаха цялата страна след президентските избори.

ВИДЕО: „Ще те заровим в гората“. Разказ за побоя и заплахите в беларуските арести

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)