Без сватби. Вечерен час за непълнолетни. Как общините се борят с коронавируса

В Пловдив големите вериги са ограничени да допускат само до 100 клиенти в рамките на търговския обект. Чакащите трябва да спазват дистанция от 2 м.

Българските общини въвеждат собствени мерки за борба с коронавируса. Това беше насърчено от Министерството на здравеопазването (МЗ) и представители на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса (НОЩ), които във вторник въведоха и задължително носене на маски на открито за цялата страна.

Регионалните мерки се отнасят предимно за общините, в които има сериозно увеличение на броя на заразените и в които здравната система започва да се задъхва.

В последните дни Благоевград, Стара Загора, Ловеч, Пловдив и други общини предприеха конкретни мерки за ограничаването на заразата.

I Благоевград

От началото на октомври област Благоевград е сред най-тежко засегнатите от увеличаващия се ръст на заболелите. Преди седмица министърът на здравеопазването Костадин Ангелов препоръча пътуванията на гражданите до югозападната област, както и до Търговище, да се избягват.

Още преди пет дни кметът на града Румен Томов ограничи в рамките на следващите 14 дни провеждането на семейни тържества като сватби, кръщенета и рождени дни на закрито, като до тях се допускат само “преките участници в тях”. Засилва се контролът над спазването на мерки на пазарите в града, а театрите, кината и музикалните събития се ограничават до 50% на закрито и открито.

Социалният патронаж разширява дейността си и предоставя възможност за доставяне на лекарства и храни до домовете на самотно живеещи възрастни.

В града се възобновява съобщаването на общонационалните мерки по уредба в централната част.

В община Гоце Делчев, която е част от областта, се въвежда вечерен час за непълнолетни от 21:30 до 06:30. По изключение в този часови диапазон те могат да излизат само до аптека, хранителен магазин или за посещение на лекар. По-рано тази седмица министър Ангелов обяви, че ситуацията с местната болница е сред най-тежките в страната,

По подобие на Благоевград в рамките на общината се ограничава провеждането на сватби, годежи и кръщенета като на тях могат да присъстват до 10 души.

В Разлог е забранена търговската дейност на открито на пазари за промишлени стоки. Позволена е търговията със селскостопанска продукция.

В Петрич се отменят събитията от общинския културен календар, предвидени да се проведат на закрито.

I Търговище

В друга от най-засегнатите области беше въведена пълна забрана на масовите мероприятия. На територията на общинския център две училища преминаха през няколкодневна дезинфекция, а в лечебните заведения бяха разкрити допълнителни легла за настаняване на пациенти.

I Ловеч

В Ловеч беше отчетена “тревожна тенденция” и по препоръка на общинския оперативен щаб бяха преустановени посещенията в клубовете на инвалида. При провеждане на спортни мероприятия на закрито няма да се допуска публика.

От общината обявиха засилен контрол на здравните мерки. Оттам обещаха, че заедно със служителите на детската педагогическа стая ще въведат по-стриктен контрол за спазването на ограниченията за непълнолетни – те не бива да бъдат на обществени места след 22:00 ч. без придружител.

I Пловдив

В община Пловдив бяха въведени ограничения за големите търговски вериги. В тях могат да влизат до 100 клиента едновременно, а чакащите на опашка трябва да спазват дистанция от 2 метра.

Беше обявено и започването на засилен контрол по спазването както на областните и общинските, така и на общонационалните мерки.

В България първите случаи на заразени от COVID-19 бяха регистрирани на 8 март, а от 13 март беше обявено извънредно положение, което впоследствие беше променено на извънредна епидемична обстановка. От началото на пандемията у нас лабораторно потвърдените случаи са 31 863, излекуваните от болестта са 17 414, а починалите са 1019.

В сряда беше регистриран пореден рекорд в броя на заразените в едно денонощие като положителните проби за коронавирус бяха 1336. Има и нов ръст на настанените в болниците.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)