Без маска и в ресторант, който уж не работи. Бабиш поиска оставката на здравния министър в Чехия

Роман Примула в едно от видеата, в които обяснява какви са мерките срещу разпространението на коронавирус

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш поиска оставката на министъра на здравеопазването Роман Примула. Той обяви решението си на пресконференция в петък сутринта. Няколко часа по-рано таблоидът „Блясък“ публикува снимки на Примула как излиза без маска от ресторант. Изданието пише, че снимките са направени около полунощ в четвъртък срещу петък. По-късно здравният министър отказа да подаде оставка.

На кадрите се виждат Примула, неговият шофьор и депутата Ярослав Фалтинек как излизат от ресторант в историческия квартал на Прага Вишехрад. Заведението не допуска посетители, защото всички ресторанти и барове в Чехия са затворени от миналата сряда като мярка срещу разпространението на COVID-19. Носенето на маски в присъствието на други хора на открито е задължително от тази сряда. На снимките Примула нарушава и двете заповеди, издадени от самия него.

Вестник „Блясък“ в петък публикува снимките на Роман Примула

„Аз съм шокиран. Това е голям срам. Не може да казваме на хората да пият вода, а ние да пием вино. Няма извинение за това“, каза Андрей Бабиш. Премиерът е помолил Примула да подаде оставка.

Примула и Фалтинек са представители на управляващата партия Ано. Бабиш помоли Фалтинек да се оттегли и като зам.-председател на партията. „Край с тях“, каза премиерът.

Бабиш съобщи, че вече е говорил с двама кандидати за поста и по-късно в петък ще представи на президента Милош Земан своята кандидатура. Новият министър на здравеопазването трябва да участва на редовното заседание на правителството в понеделник сутринта.

По-късно обаче Роман Примула отрече да е извършил нещо нередно. Той даде специална пресконференция, на която обясни, че е минал през затворен ресторант, за да стигне до частно помещение, където е провел среща с депутата и директор на университетската болница в Острава. Примула обясни, че отишъл с маска до мястото, а когато е бил сниман, не е бил в близост до други хора. Той отказа да подаде оставка, както поиска премиерът Бабиш. В същото време Фалтинек се извини в парламента, че е бил в „затворена кръчма“.

Роман Примула е уважаван професор епидемиолог. Той е министър от точно един месец. На 21 септември неговият предшественик Адам Войтех подаде оставка заради невъзможност да овладее кризата с коронавируса.

Чехия е страната с най-бързо разпространение на заразата в Европа. В петък новите случаи на COVID-19 са 14 151, а общо от началото на пандемията са 223 065. В момента в болници се лекуват 4777 души. Правителството започна да изгражда полеви болници, които да поемат случаите, когато леглата в отделенията свършат. Чехия призова вече своите лекари, които работят в други държави, да се върнат и да помогнат.

Примула обясни, че точно това са обсъждали с депутата Фалтинек и директора на болницата – как да използват по-ефективно ресурсите на армията и на здравеопазването заедно.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)