Безпрацедентно! Абдикира кралят на Малайзия

Върховният глава /кралят/ на Малайзия Мухамад Пети обяви днес, че се оттегля от трона, предаде Ройтерс. Решението му влиза в сила незабавно, се казва в съобщението на Националния дворец.

„Негово величество изпрати официално писмо за отричането си от престола в съответствие с установените правила“, се казва в съобщението. Кралят изразява благодарност на членовете на Съвета на управляващите (наследствените султани).

Това е първи случай управляващ монарх на страната да слезе от трона преди изтичането на 5-годишния му мандат. Мухамад се възкачи на престола през декември 2016 г. Причините за решението му не се разкриват.

Съгласно конституцията от 1963 г. Малайзия е конституционна монархия. Държавен глава е върховният глава на федерацията. Той се избира на ротационен принцип чрез тайно гласуване от Съвета на султаните измежду султаните на деветте щата за срок от 5 години без право на втори мандат.

Функциите на държавния глава са церемониални. Той е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

49-годишният Мухамад – султан на щата Кулантан, бе избран за крал през 2016 г. с тайно гласуване от деветте члена на Съвета на управляващите. Той е получил дипломатическо образование във Великобритания. Неотдавна в медиите бе съобщено, че през ноември той се е бракосъчетал в Москва с „Мис Москва-2015“ – 25-годишната Оксана Воеводина, предаде ТАСС. Това обаче не бе официално потвърдено от малайзийския дворец.

Дир.бг


image0 (9K)