Безплатно представление за деца, юноши и възрастни от социални домове в Стара Загора на вечната „Тоска“

Вход свободен на 18 февруари /събота/ от 17 часа за 106 деца, юноши и възрастни от социални домове и дневни центрове в Стара Загора, които ще бъдат зрители на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини в Държавна опера-Стара Загора.

Със съдействието на Община Стара Загора – отдел „Здравеопазване и социални дейности“ и специално на д-р Антония Тодорова, началник на отдела, Операта за втори път реализира проект за хора в неравностойно положение. Първият път бе на 4 ноември миналата година с постановката на операта „Мадам Бътерфлай“ от Дж. Пучини. Тогава над 140 деца, юноши и възрастни от социалните домове посетиха събитието – присъстваха на подготовката за спектакъла,запознаха се на място с възможностите на сцената, както и с полагането на грим, изработването на прически и поставянето на перуки, разгледаха декорите, присъстваха на демонстрация на художествено осветление, разгледаха всички зали в Операта и шивашкото ателие.
/За всички останали посетители билетът на 18 февруари за това представление е с цена 6 лв./

„Тоска” е романтична драма, изпълнена с бурни страсти – и любовни, и политически, както и със силни театрални ефекти. Това позволява на творческия екип да разгърне своите творчески фантазии. Компилация от традиционни изразни средства и съвременните постижения на новите технологии оформят триизмерно мястото на сценичното действие в този спектакъл. В ролята на Флория Тоска публиката ще види младата и талантлива Велина Божилова от Стара Загора. Тя завършва Музикалното училище в родния си град с тромпет и пиано, с оперно пеене започва да се занимава от 15-годишна. През 2011 година е приета в Националната музикална академия в София, където учи една година. Продължава в Musikhochschule Lubeck, Германия. За периода 2002-2011 учи три семестъра, които и дават възможност да се обучава в три от най-елитните музикални университета в Лондон, Париж и Цюрих. Стипендиантка е на Фондация Yehudi Menuhin „Live Music Now“, Inner Wheel Club, Johann Ludwig Reinhold Stiftung. Живее от 15 години в Германия, завършва бакалавърска и магистърска степени с отличен. Обучавала се е в майсторските класове на Грейс Бъмбри, Монсерат Кабайе, Мирела Френи, Шантал Матиас /Париж/, Кърт Мол, Анна Томова-Синтова, Герд Юкер, Маргарет Хонинг.

В ролята на Барон Скарпия е Масая Матцузава от Япония, на диригентския пулт ще застане Маестро Шунго Морияма – Япония. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, а сценичната адаптация е на Тодор Демеров.

За първи път в Стара Загора операта „Тоска” е поставена на 18 декември 1937 година. Диригент е Петър Спиридонов, режисьор Стефан Македонски, художник д-р Бучински, хормайстор Борис Фетваджиев. Следват премиери през 1945, 1954, 1965, 1977, 1984, 1989, 1992, 1998, 2014 г. Спектакълът,който ще видите е с премиера 28 март 2016 г.
„Тоска“ е музикална драма в три действия и е сред най-великите класически произведения на всички времена.Либретото е написано от любимите на Пучини автори Джузепе Джакоза и Луиджи Илика на базата на мелодрамата „Флория Тоска“ от Викториен Сарду, създадена специално за великата Сара Бернар.Точно нейното изпълнение в пиесата, поставена още през 1889 г., вдъхновява Пучини да създаде музиката, описваща силната и невъзможна любов между певицата Флория Тоска и художника Каварадоси. За цялостната визия на спектакъла заслуга има режисьорът Огнян Драганов, който отново демонстрира фантазия, естетика, умение да използва умерено и ненатрапчиво всички съвременни изразни и технически средства и смело да експериментира и да подхожда иновативно и нестандартно в режисурата. И най-важното – да постигне цялостно внушение, адекватно на оригиналната сложна музикална драматургия.


image0 (9K)