Безплатни прегледи за катаракта и глаукома в Стара Загора

Националната кампания „Право на зрение“стартира в понеделник, 26 септември , от 18.30 ч., в заседателна зала на хотел „Верея“, Стара Загора. Офталмолози от Стара Загора ще се включват в нея. Информационна беседа за двете най-често срещани очни заболявания сред възрастните хора – катаракта и глаукома /най-честата причина за слепота в света/ ще изнесе известният старозагорски офталмолог – доц. д-р Димитър Джелебов.

Информационната беседа ще бъде последвана от очен скрининг за двете заболявания в следващите дни. Участниците в срещата ще получат талони, с които впоследствие ще бъдат прегледани в Очен медицински център „Верея“. Прегледите са за установяване на заболяванията и са предназначени за хора над 55-годишна възраст, които нямат поставена диагноза.

Стартът на кампанията „Право на зрение“ бе даден с пресконференция в София, в която участваха двамата национални консултанти по офталмология – проф. д-р Ива Петкова и проф. д-р Лъчезар Войнов. Те посочиха, че заболяванията се откриват твърде късно – и поради лоша информираност, и поради късно посещение при офталмолог.

Затова, за първи път у нас, се организира подобна мащабна кампания, целяща ранно откриване на катаракта и глаукома. Тя се организира от Националната пациентска организация и Институт за здравно образование, с подкрепата на научни офталмологични дружества и специалисти – офталмолози от цялата страна.

До края на годината в над 30 града у нас ще има информационни беседи и безплатен скрининг, предназначен за хората над 55-годишна възраст.

Катарактата е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“. Развива се над 55-60-годишна възраст. Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно. Симптомите включват замъглено и двойно виждане, размазани образи, намаляване на зрението, затруднено виждане в тъмното, честа смяна на очилата.

Глаукомата обхваща група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Глаукомата може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде своевременно лекувана. Зрението, загубено вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено, дори с хирургическа намеса.


image0 (9K)