Безплатни прегледи за глаукома в болница „Тракия“ и измерване на вътреочното налягане в пункт пред Общината

Под егидата на Световната глаукомна асоциация, традиционно всяка година през месец март една седмица е посветена за профилактика на глаукома. Световната глаукомна седмица тази година е в периода 12 – 18 март 2017 г..

Екипът на Очно отделение в болница Тракия ще вземе активно участие в борбата с глаукома с профилактични прегледи, които ще се проведат на 15.03 /сряда/ и 16.03 /четвъртък/ от 8.30 до 12.30 часа, съобщи д-р Петя Тодорова. На 14 март (вторник) от 11 до 13 часа офталмолозите на Болница „Тракия“ ще проведат акция за безплатно измерване на вътреочното налягане на граждани във временен пункт пред сградата на община Стара Загора, допълни д-р Валентин Христозов, завеждащ офталмологично отделение.
Профилактичните прегледи са подходящи за хора над 40 г., както и за пациенти с вече доказана глаукома и за техните семейства, поради около 10 пъти по-висок риск от развитие на глаукома при родство от първа линия.
Тази година в световен мащаб кампанията обръща специално внимание на необходимостта от редовни очни прегледи при мъжкия пол. Независимо проучване на City, University of London показва,че напреднала загуба на зрението се среща с 16% повече при мъжете спрямо жените. Това се дължи на склонността им по-често да игнорират предупредителните симптоми и на късно предприето медикаментозно лечение. Очаква се броят на хората с глаукома да достигне 76 милиона до 2020 г.
Глаукомата е хронично заболяване, което протича почти без симптоми или с минимални такива.Това прави трудно навременното поставяне на диагнозата преди да се е стигнало до увреждане на зрителния нерв и съответно понижено зрение до слепота в краен стадий. Симптомите варират от липса на оплаквания и случайно откриване на глаукома до лека болка или дискомфорт в слепоочието или зад очната ябълка.
Не пропускайте веднъж годишно преглед на очите с измерване на вътреочното налягане/ВОН/ и изследване на зрителния нерв,което е задължителна част от всеки очен преглед. Двете изследвания взаимно се допълват, тъй като понякога е възможно вътреочното налягане да е в норма, но вече да има увреждане на зрителния нерв. Това е така наречената глаукома при нормално ВОН. Друг вариант е глаукома при повишено ВОН, която е по-често срещания вид. В начален стадий, когато глаукомата е диагностицирана навреме, ако все още зрителния нерв не е увреден, се говори за очна хипертензия и също изисква лечение с редовно поставяне на очни капки, както е и при поставяне на диагноза глаукома с увреждане на зрителния нерв.
Причини за повишаване на ВОН са дисбаланс между образуването на течност в окото и оттичането на тази течност от окото навън през структура наречена трабекуларен апарат, локализиран в камерния ъгъл. При нормална продукция на течност в окото, но нарушено оттичане, ВОН се повишава.Така е при т.нар закритоъгълна глаукома. При производство на нормално количество течност, но забавено оттичане, ВОН също се повишава.Тази глаукомата се нарича откритоъгълна. Видът на камерния ъгъл се определя с изследване, наречено гониоскопия. Друга причина за повишено ВОН е артериалната хипертония, но не всеки пациент с артериална хипертония има високо ВОН, както и обратното. Според по-съвременни предположения глаукомата е невродегенеративно заболяване, което протича с промени, които първо се появяват на ниво мозък и после ангажират зрителния нерв в окото.
Измерването на ВОН се нарича тонометрия и се осъществява с апарат, наречен тонометър. ВОН е в норма при стойност под 21 mmHg. Допустима разлика между двете очи във ВОН е до 5 mmHg. При преценка дали измереното ВОН е в норма или не, значение има дебелината на роговицата. Тя се измерва с т.нар пахиметър. Средно централната дебелина на роговицата е 550 микрона. Рисков фактор е тънка роговица, тоест дебелина под 550 микрона.Това означава, че реалното налягане, което се измерва с тонометъра, трябва да се преизчисли към по-високо. Добре е когато роговицата е с дебелина над 550микрона.Тогава ВОН се преизчислява към по-ниско.
За поставяне на диагноза глаукома освен споменатите до тук изследване на зрението, измерване на ВОН /тонометрия/, измерване на централна роговична дебелина /пахиметрия/, изследване на камерния ъгъл /гониоскопия/, задължителни и високоспециализирани изследвания са оценка на периферното зрение /периметрия/ и ОCT /оптична кохерентна томография/ на зрителния нерв. Очно отделение в болница Тракия разполага с необходимата апаратура за ранно откриване на глаукома, проследяване и лечение.


image0 (9K)