Безплатни прегледи във ВМА в Световния ден за борба с диабета

Днес, 14 ноември, по повод Световния ден за борба с диабета, от 9.00 до 14 ч. във фоайето на поликлиниката на Военномедицинска академия (ВМА) лекари от Клиника по ендокринология и болести на обмяната ще извършват безплатно измерване на кръвна захар и холестерол.

Всеки желаещ да получи консултация със специалистите, може да го направи без предварително записване.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

Според различни статистики социално значимото заболяване засяга между 460 и 577 хиляди българи. А 140 души всяка година развиват усложнения и стигат до ампутация. За да намалят лошата статистика, в деня за борба с диабета лечебни заведения в страната организират безплатни профилактични прегледи.

По данни на Международната диабетна федерация от 2013-та година в България живеят 427 000 души са с диагностицирано заболяване, а 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват. Това е 9,6% от възрастното население.

През 2005 г. честотата е била по-малка – 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%.


image0 (9K)