Безплатни лекции за информационните технологии се провеждат в Стара Загора

Стара Загора за първи път е част от европейската инициатива Europe Code Week днес (22 октомври) и утре (23 октомври). Тя се реализира чрез серия от лекции в рамките на Zara Code Week. Идеята на инициативата е да популяризира професиите в бранша на информационните технологии сред хора, които нямат никакъв опит в областта на програмирането, съобщава пресцентъра на община Стара Загора.

Идеята е тези умения да станат по-популярни и по-малко тайнствени и да се организират срещи между хора с учебна цел. Целта на събитието е да привлече ученици, студенти, родители, учители, предприемачи за участие в прояви и уроци по програмиране и свързани с него умения. Домакин на събитието за град Стара Загора е ZaraLab. (бул. “Княз Александър Батенберг” №28).

Част от програмата ще са oсем безплатни практически лекции по различни теми свързани с програмирането. Ще ги водят специалисти в съответната област. Всяка от лекциите е напълно безплатна. Желателно е всеки, който присъства, да носи преносим компютър, за да може да работи с него по време на практическите уроци, които ще са част от някои лекции.

До момента, в рамките на града не е провеждано подобно тематично събитие, тясно свързано с ИТ-сектора. Инициативата „Europe Code Week”  е подкрепена от образователни форуми като CoderDojo и Rails Girls и от големи технологични компании (напр. Rovio, Microsoft, Telefonica, Liberty Global, Google и Facebook). Те помагат за популяризиране на програмирането сред милиони деца, като организират прояви за запознаване с програмирането, разработват учебни модули и подпомагат обучаването на преподаватели. Партньор на събитието е информационен център „Европа Директно – Стара Загора“.

Програмата на осемте лекции можете да намерите тук: 

https://www.facebook.com/events/224863341248701/permalink/262914610776907/


image0 (9K)