Безплатните детски площадки не се проверяват от КЗП, сигнализира асоциация

КЗП отказва да проверява за безопасност безплатните детски площадки, съобщават от Национална асоциация за защита на потребителите (НАЗП).

[ad id=“225664″]

В отговор на сигнал, подаден от асоциацията, от контролния орган отговарят, че нямат компетенции за този вид съоръжения.

Според асоциацията на потребителите държавната институция отказва да работи по наредба № 1 от 12.01.2009 г., за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, тъй като използването им не се заплаща.

„Необходимо е още веднъж да отбележим, че КЗП може да извършва проверки единствено на онези площадки за игра, ползването на които се заплаща от страна на потребителя. Видно от разпоредбите на чл.66 и следващите от наредбата основната грижа за безопасността и лице, което носи отговорност за съответствието на площадката с изискванията на наредбата е стопанинът на площадката за игра“, пише в отговора на комисията.

[ad id=“236993″]

Отговорност за безопасността на площадките носи стопанисващият, но когато той не изпълнява това, някой трябва да се задейства и от асоциацията смятат, че това би трябвало да е КЗП.

НАЗП иска да се приложи текст от наредба №1, в чл. 65 на която е посочено, че „контролът по отношение на общата безопасност при ползването на въведените в експлоатация площадки за игра се извършва от Комисията за защита на потребителите по реда на Закона за защита на потребителите.

Дефинициите по закона за защита на потребителите обясняват, че „Услуга“ е всяка материална или интелектуална дейност, която се извършва по независим начин, предназначена е за друго лице и не е с основен предмет прехвърляне владение на вещ. А „лице, предоставящо услуга“, е всяко лице, което в рамките на своята професионална дейност предоставя или извършва услуги срещу заплащане.

[ad id=“263680″]

Асоциацията се опасява, че за родителите остава да водят децата си само на платените площадки, защото тях поне КЗП ги проверява за безопасност и могат да бъдат донякъде сигурни.

От НАЗП допълват, че за обществото остава въпросът какви са мотивите на контролния орган да заобикаля тези си задължени. А безплатните площадки, въпреки че са рискови, КЗП отказва да проверява, просто защото са безплатни.


image0 (9K)