Безплатна храна веднъж на ден и нощувка за блокираните туристи на Самотраки

Българските туристи, блокирани на гръцкия остров Самотраки, могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения в близост до пристанището Камариотиса, както и безплатна нощувка, съобщиха от Министерството на външните работи.

Облекченията са осигурени от гръцките местни власти заради проблема с фериботните връзки и важат за всички туристи срещу предоставяне на документ за самоличност.  В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

Безплатна храна един път на ден се предоставя в следните заведения до пристанището:

– Таверна „The Harbour“ Haran Bros

– Таверна „Synantisi“

– Таверна „Sta Karvouna“ ( Stergios Lazarou )

– Пицария „Phournélo“

– Ресторант „Kumata“ (68002, Katsampas – Paleopolis Samothrace)

Туристите ще могат да бъдат настанявани безплатно за една  нощ в сградата на Гимназията на острова – Geniko Likio Samothrakis (Eparxiaki odos kamariotisas -Xoras). Безплатен престой за туристите на острова е осигурен  и в къмпинга до пристанището в Камариотиса.

Гръцкото министерство на корабоплаването  взе решение фериботът “Андрос Джет” (с капацитет за 600 пътници и 75 автомобила) да започне  курсове от Самотраки до Александруполис и обратно на 14 август 2019 г., сряда. При подходящи  метеорологични условия ще бъде пуснат и втори по-малък кораб, които ще превозва  пътниците.

Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.


image0 (9K)