БЕЖАНЦИТЕ са инструмент – за обогатяване на политическата мафия, за сваляне или рекет на правителства, за възход на легални и нелегални бизнеси.

Който си мисли, че има случайности в политиката и бежанската тема е от няколко години, е в тежка заблуда.
Оказва се, че самото администриране, социално и здравно обслужване на бежанския поток е много добре заплатено занимание (по-долу ще кажа на кого и от кого) и поради тази причина започват да се създават организации, упражняващи съответните дейности. Първи стъпки в тази дейност прави БЧК още през ’93, Подпомаган финансово от Върховния комисариат по бежанците към ООН (ВКБООН) в периода ’93-’98 се усвояват 1,40 USD като годишно се обслужват 400-650 човека.
За постояването на регистрационно-приемателните центрове в с. Пъстрогор и с. Бусманци са се похарчили 5млн. евро по ФАР (една от трите предприсъединителни програми на ЕС). Вторият не фигурира като такъв, в момента, на сайта на ДАБ.
За строежа на първия е подписал служебният Софиански, а за втория – Костов, при разпуснато НС.
Първия закон за убежището и бежанците в България, както вече писах, е приет в началото на ’99. Тогава се и построява временен транзитен център на ГКПП Капитан Андреево, финансиран отново от ВКБООН. Интересното в случая е, че този център не е на западнати ни граница, където вече съществува Косовския проблем.
Самият Костов отказва да приеме 850 000 бежанци на територията на България и … изненадващо загуби изборите.
Духът от бутилката излиза при правителството на Сакскобургготски. Вече Костов е отстранен като пречка за развитие на този процес и се прави кардинална промяна и синхронизиране на законодателството ни с европейското, по въпроса с бежанците и по различни програми потичат реки от пари, които трябва да подготвят страната ни за бежанска криза.
Някой да ви е съобщил през 2002-ра, та до преди 2-3 години, че се очаква бежанска криза и се подготвяме?!
Самото наличие на пари, независимо за какво става дума, така изостря апетита на наличните във властта, че те с жар започват да поемат всякакви ангажименти, дори и промени в законодателството, включително и носещи ущърб на държавата. Промени в полза на бежанците са направени в Закона за здравното осигуряване, Закона за насърчаване на заетостта, Закона за социално подпомагане, Закона за убежището и бежанците. Започват гарантирани и заплатени от държавата прегледи, преводи, предоставени адвокатски услуги, курсове по готварство, шивачество, фризьорство, български език, заварчици, по рисуване, козметика и още толкова, които няма да изброявам.
Да сте чували, че има такива курсове и че за тях са похарчени милиони?! Друг въпрос е чии фирми са извършвали тези услуги, курсове, прегледи, консултации.
Започват скъпоструващи обучения и командировки на държавни чиновници – Банско, Черноморието, Мароко, Либия, Близкия Изток.
Друг момент е регламентираното заплащане на квартири. Нова тенденция е настаняването на бежанци е в хотели като квартиранти с договор за наем и адресна регистрация, естествено собствениците на хотелите не са случайни. Разноските за наем и режийни консумативи се заплащат от ДАБ, а финансирането е от Републиканския бюджет и ВКБООН.
До тук всички средства са изхарчени напълно законно, друг е въпросът колко са ги видели бежанците или тези, които наистина са ползвани колко са били полезни.
Следващ етап в бизнеса с бежанци са държавните съоръжения и средства за защита и охрана, които също струват прескъпо, но отиват в правилните фирми, изпълнители и доставчици -гранична ограда, ЛПС, машини и средства за борба с масови безредици и др.
Трафикът е безспорно е най-печеливш, но никой до сега не споменава, че оборотите на казината по Черноморието това лято излетяха в космоса. В някои софийски квартали също. Да, с основни посетители бежанци.
Политиката е най-мръсния бизнес и не очаквайте на някой да му пука, че на вас ви е шумно, мръсно и се страхувате за здравето и сигурността на децата си, докато текат милиарди около този процес.
Този текст е провокиран от приятели, които настояват за мнението ми по тази тема и от сълзливите сценки на псевдо-патриоти, събудени от удобния за изява момент, които са гласували текст след текст в НС или пък са били в правителствата от ’97 насам.
Невинни, по темата „бежанци“, били във властта до този момент, няма! И всеки „борец за правда“ по бежанския въпрос, пребивавал вече във властта, е лицемер.

Пепа Сомлева – Фейсбук профил


image0 (9K)