Бебе „брадатко“ се излюпи в Стара Загора

Преди броени дни, не без помощта на екипа ни и нашите колеги от VCF, във волиерите на Спасителния център на Зелени Балкани на бял свят се появи бебе брадато лешоядче! Изказват радостта си от Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Птичето направи първата си заявка за живот още на 10 март с пробиването на малка дупка в яйцето. До обяд на следващия ден дупката не бе нараснала особено, въпреки помощта, която таткото оказа разчупвайки внимателно малка част от черупката.

Малко по-късно през деня, след консултация с Алекс Лиопис от VCF, специалист по отглеждането на брадати лешояди на закрито, екипът на Спасителния център асистира на малкото да излезе от черупката си. И добре, че го направихме, защото пилето, наистина, се нуждаеше от помощ, изгубило сили след повече от 24 часовата борба, споделя екипът.

И така претеглено и премерено, малкото бе върнато на родителите. Посредством поставените камери за видеонаблюдение в гнездото ние, както и нашите колеги от VCF в Австрия и Испания, продължихме да наблюдаваме поведението на семейството брадатковци. При все, че родителите бяха особено грижовни към малкото и го обсипваха с храна, не успяхме да забележим да го хранят – задача, която е особено трудна, и за която се изисква много опит у родителите.

Така на следващия ден, след кратка схватка с родителите, отново посетихме гнездото, претеглихме малкото и взехме единодушно решение то да остане в инкубаторите на Спасителния център за ден-два, докато закрепне, след което, отново, да бъде върнато. Това се наложи най-вече заради ниското тегло и вялото поведение на мъника.
И така два дни, вече, екипът на Центъра полага 24 часови грижи за малкото, носещо на надежда за завръщането на един изчезнал от природата на България вид. Вид, който е символ на природозащитата у нас – брадатият лешояд.

Това е третото пиле на единствената двойка брадати лешояди у нас, след като миналата година те успешно излюпиха две малки.

Припомняме, че преди година, първото излюпено лешоядче в България от повече от 60 години насам, което ние кръстихме Хан, бе отгледано от родителите си, след което отпътува за Зоопарк Амневил, Франция. В природата винаги оцелява само едно малко, затова второто, което щеше да загине в гнездото на родителите си, почти веднага бе транспортирано до Австрия и осиновено от друг, питомен брадат лешояд. Понеже това са първите малки на нашата двойка, заради ценната си кръв, екипът ни, заедно с нашите партньори от VCF, взе решение и двете малки да останат за размножаване в неволя.

Както писахме по-рано,тази година двойката отново имаше две яйца, но за съжаление в процеса на инкубиране те изхвърлиха едното, вероятно с мъртъв зародиш! Неуспешното инкубиране е нещо, което често се случва както в природата, така и във волиерни условия и което обяснява наличието на две яйца в гнездото.

А междувременно, Балкан и Марта бяха имената, избрани от екипа ни за малкото, в зависимост от това какъв пол ще се окаже 🙂


image0 (9K)