„Бебето във фризера“ от Горна Оряховица завърши с 40 000 лв. обезщетение за набедения лекар

Лекар, набеден за убийството на новородено, окончателно осъди прокуратурата за 40 хил. лева обезщетение. При случая, станал известен преди 9 години като „бебето от фризера“, четирима лекари от болницата в Горна Оряховица бяха показно арестувани и публично обвинени за смъртта на новородено. Тогава без разследване МВР и Прокуратурата единодушно обявиха, че бебето е било живо близо денонощие след раждането, а четиримата медици опитали да укрият тялото му във фризер, съобщава Дарик.

Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов дори разсекрети и публично чете от парламентарната трибуна разпечатки от записани със СРС техни разговори. 3 години по-късно разследването бе прекратено заради липса на престъпление, а деветорна съдебна експертиза доказа, че лекарите са действали правилно в ситуацията и бебето е било мъртвородено.

На последна инстанция Върховният касационен съд пък потвърди изцяло обезщетението от 40 хил. лева за лекаря Михаил Милатович заради непремерени изказвания на определени прокурори, както и заради публичното огласяване на разговорите.

През ноември 2010 г. 17-годишна родилка прави спонтанен аборт в 22-ата седмица в Горнооряховската болница. Бебето е обявено за мъртво, по-късно лекарите се заблудили, че плодът може да е още жив заради епизодични движения, които деветорната експертиза впоследствие доказа като имитация на жизнена дейност. Заблудата на лекарите обаче става причина за цинични разговори между тях. Разговорите се оказаха записани чрез СРС по друго досъдебно производство и впоследствие бяха публично прочетени на брифинг на прокуратурата.

Лично наблюдаващият прокурор по делото Светослав Калчев поискал от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов да премахне поверителността от записите. Цветанов пък го направи незабавно и също прочете разпечатките от парламентарната трибуна. Четиримата лекари – Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и Димитър Сотиров, бяха арестувани показно пред колегите си в болницата. До обвинения срещу тях така и не се стигна, а чак три години по-късно разследването срещу тях беше прекратено заради липса на престъпление.

Милатович заведе дело с иск за обезщетение, а в края на миналата година Софийският апелативен съд му присъди 40 хил. лева обезщетение. С решение от 3-и юли тази година Върховният касационен съд отказва касационно обжалване, с което присъдата на втората инстанция е окончателно потвърдена.

Според съда вредата за Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата без сериозно разследване и проведени експертизи е обявила публично, че новородено бебе е убито от лекари. По този начин е нарушена презумпцията за невиновност и без каквито и да е доказателства е създадено общественото убеждение, че Милатович е престъпник.

В иска си до съда Милатович твърди, че и до ден днешен доверието на хората в него не е възстановено, а много негови колеги са започнали да поставят под съмнение както невинността, така и професионалната му компетентност. Дълго време дори появата ми на обществени места предизвиквала шушукания и коментари.

От свидетелски показания на негови колеги става ясно, че допреди инцидента лекарят бил един от най-търсените специалисти в областта. След обявеното по медиите обаче вече никой не искал да ходи в болницата, а лекарите там били наричани „убийци“.

Затова допринесло и публичното огласяване на записите. Съдът допълва, че няма право и задължение да преценява доколко то е незаконно, но заявява, че определено представлява противоправно поведение.

Дир. бг


image0 (9K)