Баща алармира – нова селфи мания от ръба на покрива

Психолози констатират, че подрастващите се стремят да получат внимание!

Разтревожени родители алармират във Facebook за опасността сред тийнейджърите да си правят селфита от покриви на високи сгради. Това пише в профила на загрижен родител в социалната мрежа. Той публикува й снимки на ученици, които се снимат на ръба на покриви на високи сгради, парапети и дори по кулата на строителен кран.

„Много моля да обърнете внимание на приложените снимки“, пише разтревоженият мъж, регистрирал се като Nikola Kortov във Facebook. Призивът както винаги предизвика десетки коментари в социалната мрежа. Някои са учудени  как децата са се качили на такива места и защо са достъпни, а други са на мнение, че децата нямат контрол от родителите си, не разговарят с децата си, и после обвиняват държавата.

Трети казват, че често са свидетели как деца ходят по покривите на блокове. По-късно обаче публикацията и снимките бяха свалени.

Мнението на психолога доц. Маргарита Бакрачева самоснимането на ученици на рискови места набира все по-голяма популярност. Според нея това се е превърнало в тенденция, която наблюдаваме през последните години. Специалистите обясняват това със стремежа на подрастващите да получат внимание и по-висока оценка от връстниците си. Според доц. Бакрачева учениците следват максимата „Първо снимай, после живей“. Дори изследване за нагласите към селфитата, направено между 19-46 годишни, показвало, че 30% от анкетираните виждат красивото в подобни снимки.

„По отношение на подрастващите, бих казала, че те не преценяват риска толкова добре. Затова можем да предпазим децата си като говорим с тях“, категорична е Бакрачева. Тя допълни, че трябва да се обърне внимание и на връзката между подрастващите. Затова било необходимо младите хора да отправят послания към техните връстници. „Само по този начин проблемът ще има чуваемост“, категорична е Бакрачева.

Източник: Монитор


image0 (9K)