Бащата на атентатора от Страсбург: Той подкрепяше „Ислямска държава“

Информационната агенция на групировката – Амак, разпространи съобщение, че той е „войник“ на групировката

Мъжът, за когото беше съобщено, че е бащата на 29-годишния заподозрян за тазседмичното нападение срещу коледния базар в Страсбург, заяви, че синът му е подкрепял идеологията на групировката „Ислямска държава“, предадоха български медии, цитирайки АП.

Снощи френският обществен телевизионен канал „Франс 2“ излъчи интервю с бащата, Абделкрим Шекат, два дни след като синът му беше ликвидиран при престрелка с трима полицейски служители в квартала в Страсбург, в който е отраснал като дете. Това стана след голяма операция по издирването му. В резултат на атаката във вторник вечер срещу базара загинаха четирима души, а дузина бяха ранени. Коледният базар в Страсбург е най-големият във Франция. В петък той отново беше отворен, след като преди това беше затворен за времето, през което траеше операцията по издирването на заподозрения.

Бащата каза, че за последно видял сина си Шериф Шекат три дни преди нападението, но не могъл да се свърже с него, докато се укривал. Той призна, че синът му подкрепял групировката „Ислямска държава“.

„Той казваше например, че ДАЕШ се бие за справедлива кауза и всякакви такива неща“, каза бащата. Интервюто, което отначало се взема навън, след това продължава за кратко на закрито с майката на Шериф Шекат, Руаджа Руаг, която изрази шок и тъга заради смъртните случаи. „Франс 2“ посочи, че Руаг и Абделкрим Шекат са разведени от дълго време.

Абделкрим Шекат, френски гражданин от алжирски произход, добави, че преди се е опитвал да убеди сина си да не подкрепя „Ислямска държава“ с думите към него: „Ти не виждаш зверствата, които те извършват“. Синът отговорил, че „това не са те“.

Малко след смъртта на Шериф Шекат информационната агенция на групировката „Ислямска държава“ Амак разпространи съобщение, че той е „войник“ на групировката. Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер отхвърли това твърдение и го определи като „напълно опортюнистично“.

Бащата, майката и двама от братята му бяха сред общо седем души, задържани за разпит. Френските медии съобщиха, че роднините са били освободени. Другите трима, които все още са в ареста, нямат роднинска връзка с Шекат, но са близки до него.

Шекат-младши е бил в списъка за наблюдение на френското разузнаване за радикализъм и има 27 присъди за криминални деяния – първата на 13-годишна възраст – основно във Франция, но и в Германия и Швейцария. Разследването се опитва да установи дали той е имал съучастници и логистична подкрепа.

Бащата каза, че отишъл в полицията доброволно и по подозрение същата вечер когато синът предприел безразборната атака с огнестрелно оръжие и нож.

Той заяви, че казал на полицията следното: „Ако някога откриете Шериф, кажете ми. Аз ще отида при него и ще се опитам да го убедя да се предаде“.

Бащата добавя, че ако синът му му беше казал за намерението си да убива, е щял да заклейми Шериф и той е нямало да убие, нито да бъде убит.


image0 (9K)