Баскетболният Берое за втори път полуфиналист в първенството

Берое спечели по убедителен начин гостуването си на Ямбол с 99:64. С успеха старозагорци затвориха серията на 2:0 и продължават към 1/2 финалната плейофна фаза на НБЛ. Успеха „зелените“ изковаха с изключително силна трета част, в която отбелязаха толкова точки на своя съперник, колкото за цялото второ полувреме. Най-много точки записаха Конър Франкамп и Александър Янев,по 18. Българският национал обаче се отчете и с 10 борби, което бе втори последователен дабъл-дабъл за него. С дабъл-дабъл от Ямбол си тръгна и центърът Терънс Дженингс-12 точки и 13 борби. Най-много точки в срещата наниза Конър Франкамп.

По подобие на първия двубой Ямбол първи съумя да отбележи попадение, макар и този път от фаул. След неуспешна атака на „зелените“ домакините покачиха на 3:0. Последваха минути на окопитване за беройци, които чрез национала Сашо Янев поведоха с 3:5. Преднината на старозагорци в средата на първите десет минути достигна 7 точки(5:12), но тима на Ямбол постепенно отново намери пътя към коша на противника. При 9:16 в своя полза и 3:28 секунди до края на частта „зелените“ изпаднаха в игрова дупка и до края не успяха да излязат от нея. Това позволи на съперника им първо да изравни, а след това да излезе напред в резултата. Частта приключи с кош за Берое и изоставане с 1 точка-19:18.

След размяна на няколко попадение в началото на втората част старозагорци отново взеха инициативата в свои ръце. Няколко добри комбинации и здрава игра в защита направи преднината на Берое 21:30. Тази разлика обаче не бе доразвита и в края на втория период Ямбол изоставаше с 34:36.

Наказателната акция на „зелените“ продължи с нови две попадения на Конър и Стоянов, с което Берое вече водеше с 50:37 срещу объркания тим на Ямбол. Сашо Янев добави още една тройка преди треньорът на домакините да поиска прекъсване. То обаче се оказа напълно безрезултатно, тъй като след него страхотно подаване на Конър Франкамп бе завършено с кош от Дженингс. В следващите близо 70 секунди нито един от отборите не съумя да запише точки на своята сметка. Берое се намираше във възход и установи преднина от 15 и повече точки пред своя съперник. За щастие доброто представяне на старозагорци не спря и в следващите минути. Частта приключи при разгромното 15:37 за заралии и общ резултат 49:73.

В последната четвърт беройци свалиха оборотите и поддържаха разликата в резултатите. От своя страна тимът на Ямбол видимо се бе примирил с изхода на двубоя, което се отрази на крайния резултат. Най-интересният момент бе влизането на младия Михаил Комбаков, който записа първите си минути за Берое в плейофната фаза на шампионата. Последният сигнал дойде при краен резултат 64:99.

Така Берое достига за втори път в своята история до 1/2 финалната плейофна фаза в НБЛ. Там „зелените“ очакват победителя от двойката Спартак(Плевен)/Балкан(Ботевград).


image0 (9K)