Баскетболистите на Берое продължават да мачкат противниците си в Балканската лига

Берое записа осма поредна победа в турнира за Балканската лига, побеждавайки като домакин отбора на Барсъ Атърау със 100:68 . Гостите от Казахстан опитаха, но не затрудниха особено тима на старозагорци, който продължава безгрешната си серия в надпреварата. Освен с изразителния успех, срещата ще бъде запомнена с няколкото ефектни забивки на Джеймс Уайт и Станислав Ваклинов, както и с второто поредно участие на 15-годишния Михаил Комбаков в турнира.

В началото на двубоя Любомир Минчев заложи на Станислав Ваклинов, Тихомир Желев, Евгени Василев, Джеймс Уайт и Тре Когинс. В първите минути играта вървеше кош за кош. При 5:5 „зелените“ записаха две последователни попадения, с което поеха водачеството в срещата по-убедително. В средата на частта разликата бе 15:9. От щаба на гостите взеха прекъсване, което обаче се отрази благотворно за старозагорци. След три последователни забивки, две на Станислав Ваклинов и една на Уайт, Берое достигна до 27 точки. В последното си нападение гостите бяха точни от зоната за две точки и така частта завърши при 27:13.

Със страхотна забивка на Джеймс Уайт започнаха и вторите десет минути. Американецът открадна топката, премина необезпокояван половината на Барсъ Атърау и наниза поредния си въздействащ на публиката кош. За изненада на феновете, в началото на втората част в игра се появи и гардът Конър Франкамп, който през цялата изминала седмица лекуваше контузия и се възстановяваше от вирус. В тези минути „зелените“ тотално наложиха доминация над своя противник. В резултат на това, в средата на вторите десет минути те вече водеха убедително с 50:27. Играчите на Берое видимо започнаха да се забавляват, а доказателство за това бяха няколкото технични отигравания и пасове на Уайт, Когинс, Сашо Янев и Конър Франкамп. Последният сигнал на първото полувреме дойде при резултат 61:31 за старозагорци.

Играчите на Барсъ Атърау влязоха по-мобилизирани след подновяването на играта, но устремът им бързо бе охладен от попадения на Сашо Янев, Тре Когинс и Николай Титков. На няколко пъти играчите на Берое успяваха да увеличат преднината си, но веднага след това гостите от Казахстан отвръщаха с поредица от точки. 2 минути преди края на частта в игра за „зелените“ се появи младата надежда Михаил Комбаков. След няколко успешни стрелби на Берое третата част приключи при 83:50.

В последната част домакините видимо свалиха оборотите, но това не се отрази особено на цифровото измерение на тяхното надмощие, тъй като играчите от Казахстан видимо бяха приели необратимия край на срещата. Двата отбора значително намалиха успеваемостта в стрелбата. В крайна сметка срещата приключи при резултат 100:68.

Цели 7 играчи на Берое записаха над 10 точки. Най-резултатен бе Тре Когинс с 18, Станислав Ваклинов направи дабъл-дабъл от 17 точки и 13 борби, Сашо Янев отбеляза 15, Тихомир Желев 13, а Джеймс Уайт отново бе на висота с дабъл-дабъл от 12 точки и 11 борби.

Точно след седмица Берое приема пловдивския Академик Бултекс 99 в пореден мач от редовния сезон на Балканската лига. Преди това, в събота от 18 часа нашите гостуват във Варна на Черно море Тича в двубой от Националната баскетболна лига.


image0 (9K)