Баскетболистите на Берое биха Левски Лукойл пред 1000 фена

Басектболистите на Берое се наложиха с инфарктното 85:84 над шампиона Левски Лукойл в мач от 14 кръг на НБЛ преди близо 1000 фенове. Съботният екшън, който се разигра, премина през много перипетии, но в крайна сметка тимът на Берое успя да изтръгне успеха след като показа характер в критични моменти от двубоя. По този начин Левски Лукойл вече е с баланс 11-2, докато възпитаниците на Любомир Минчев са с 10 победи и 2 поражения.

Двубоят започна с френетично темпо и взривоопасна обстановка в зала „Общинска“. Домакините стартираха настървено и това им донесе лек превес в първите 5 минути. В хода на играта обаче, отборът на Левски Лукойл взе нещата в свои ръце. 4.30 минути преди края на първия период столичани поведоха с 6 точки, а това от своя страна принуди Любомир Минчев да вземе първото си прекъсване в опит да спре устрема на гостите. Това даде резултат и не след дълго Берое съумя да върне преднината си след силна серия от 8-0. След 10 минути оспорвана и атрактивна игра, домакините имаха крехка преднина от точка и двата отбора се разделиха при резултат 19:18.

Във втората четвърт нажежената обстановка на паркета продължи своя ход. Темпото на игра остана все така спиращо дъха, а своевременно последва нова доза истинска борба и равностойна игра между двата съперника. Въпреки това, Берое стоеше една идея по-добре от противника си на терена и се прослави с по-голям успех в играта си. Домакините белязаха и най-голямата си преднина до момента от 6 точки 4 минути преди края на частта. Тимът на Левски Лукойл обаче реагира адекватно и с няколко точни стрелби от линията за три точки не позволи на съперника си да напредне в резултата. Двубоят продължи оспорвания си ход, а двата отбора не спираха да се преследват в резултата. Полувремето завърши с равенство 38:38.

След като битката в зала „Общинска“ бе възобновена, играта продължи да „ ври и кипи“ и действията на терена продължиха да се развиват при високи обороти. Левски Лукойл записа лек превес в представянето си и за втори път в мача успя да дръпне с 6 точки след 4 минути игра. Малко по малко проблемите за беройци започнаха да стават по-сериозни. Станислав Ваклинов напусна играта за 5 нарушения, а същото грозеше и Далин Бачински, който имаше 4 до момента. Това на практика оставяше Берое без играчи на позиция 5. Отборът на Левски Лукойл се възползва от миникризата в редиите на своя съперник и продължи своя подем. Това от своя страна доведе до двуцифрена разлика в полза на столичани при 54:43. След ново прекъсване за Берое, домакините заиграха по-добре и свалиха пасива си само на 2 точки 1.55 минути преди края на третия период. Възпитаниците на Любомир Минчев нанесоха гръмотевична серия от 9:0 върху „сините“, с която успяха бързо да излязат от трудното си положение. След много атрактивни отигравания, третата четвърт завърши при резултат 54:58. По всичко личеше, че финалната точка на спора ще бъде сложена в заключителните 10 минути.

Четвъртия период стартира със серия от 5:0 в полза на Левски Лукойл и преднината на столичани стана 9 точки. Отборът на Берое малко по малко навлезе в ново трудно положение, имайки предвид, че наставникът на старозагорци Любомир Минчев вече бе изразходил правото си на прекъсване. Дъното за домакините удари 4.44 минути преди финалната сирена, когато Джеймс Уайт се превърна в третия ръстов играч на беройци, който напусна игрището. Отборът на Левски Лукойл вече разполагаше с всички предпоставки да наложи контрол над двубоя. 3.37 минути преди края обаче, Берое показа характер и с мълниеносно представяне не само успя да стопи пасива си, но и поведе с една точка. Обстановката в зала „Общиснка“ успешно пресъздаде ситуация като на бойно поле. Двата отбора разменята кош за кош и грешка след грешка в устременото си търсене на успеха. 21 секунди преди финалната сирена Николай Стоянов изпрати публиката в делириум след мощен снаряд за три точки и Берое поведе с 85:82. При оставащи 8 секунди ситуацията в зала „Общинскa“ ескалира. Играта бе прекъсната заради хвърлени предмети от страна на домакинската публика на терена. След подновяването й Берое успя да удържи на смазващия натиск от страна на Левски Лукойл и се поздрави с драматичен успех.

За победителите над всички бе Конър Франгкамп с 24 точки. Александър Янев прибави 15, а Трентън Когинс се отчете с 14. Николай Стоянов завърши с 12 точки на своята сметка.

За отбора на Левски Лукойл Деян Иванов се отличи с 21 точки, Христо Захариев оформи дабъл-дабъл от 15 точки и 10 борби, Патрик Рембърт завърши със 17.


image0 (9K)